Колишній народний депутат Андрій Антонищак вважає, що у Львові неправильно розпочалась підготовка кадрів захисників на випадок повномасштабної війни.

Про це координатор 1-го батальйону оперативного призначення Національної гвардії України. розповів під час прямого етеру програми “Народне Толк Шоу” на телеканалі NTA.

Він пояснив, що як під час мирного часу, так і під час військової загрози дуже важливо, щоб кожен “займав своє місце”. Саме тому він дивується, що Львівські міські чиновники розпочали навчання зі стрільби, адже у разі розгортання військових дій у Львові, саме вони мали б забезпечувати функціонування органів місцевої влади.

Також він пояснив, що багато хто не розуміє різницю між формуванням добровольчих загонів та Територіальної оборони. 

Загони Тероборони підпорядковуватимуться Збройним силам України та фінансуються з державного бюджету. На противагу ним, формуються добровольчі батальйони. Голови селищ, сіл чи міст подають кандидатуру Командира такого батальйону на затвердження, після чого саме він і формує чисельність батальйону з людей, які мають особисту зброю. У разі повномасштабної війни добровольчі батальйони узгоджуватимуть свої дії з Теробороною та допомагатимуть за потреби”, - пояснив Андрій Антонищак, радник командувача Національної гвардії України.

Він також закликав львів’ян, взяти приклад з Дрогобича, де добровольчі батальйони вже майже сформовані. Він розповів, що в їхні ряди увійшли колишній військові, ветерани та добровольці російсько-української війни.

Закон “Про Тероборону” запізнився на рік часу, адже вперше ця ідея пролунала в стінах Верховної ради ще в березні 2021 року. Якщо чиновникам та депутатам потрібна допомога - зберіть круглий стіл з добровольцями, які мають величезний досвід самоорганізації з 2014 року, тож можуть допомогти у формуванні добровольчих батальйонів”, - вважає Андрій Антонищак, радник командувача Національної гвардії України.

Нагадаємо, як повідомляв "Вголос", на Львівщині ветерани російсько-української війни з об'єднання «Легіон Свободи» навчатимуть військової справи усіх охочих. 

ІА "Вголос": НОВИНИ