Поховання зв’язкової УПА Дарії Гусяк відбудеться в понеділок, 15 серпня, об 11:00.

Чин похорону і прощання почнеться у Гарнізонному храмі та завершиться на Полі почесних поховань Меморіалу пам’яті героїв ОУН-УПА Личаківського кладовища.

«На цьому полі разом з упівцями похована ще одна зв’язкова Романа Шухевича, Ольга Ільків, та голова Львівського крайового братства ветеранів Олесь Гуменюк. Також після початку повномасштабного вторгнення рф ми вже почали тут поховання новітніх Героїв України. Це місце пам’яті та сили українського народу. Тут постане масштабний меморіальний комплекс. Кожен українець має знати і пам’ятати ціну Незалежності, яку заплатили воїни УПА та наші сучасники-військові», - пише Андрій Садовий в Фейсбук.

Довідка:

Дарія Гусяк, псевдо «Дарка», «Нуся», народилася 4 лютого 1924 року у  Трускавці у національно свідомій сім’ї Юрія та Марії Гусяків. Близькими родичами мами були такі діячі ОУН, як Дмитро Данилишин та Василь Білас. Від 1939 року мала тісні контакти з членами підпільної ОУН та виконувала доручення організації. ЇЇ батька – Юрія Гусяка НКВС арештував у 1940 році, його доля залишилась невідомою.

2 березня 1950 року, за три дні до смерті Шухевича, Дарію Гусяк заарештували і упродовж року утримували в тюрмі «на Лонцького» у Львові. 

Звільнили Гусяк у березні 1975 року. Однак дозволу на повернення на батьківщину вона не отримала. Поселилась у Волочиську на Хмельниччині у подруги по боротьбі Катерини Зарицької. З 1995 року мешкає у Львові. 

Лише з розвалом Союзу їй дали спокій. Вона знову взялася за організаційну роботу і стала організаторкою Ліги Українських Жінок.

Нагороджена президентом України у 2008 році Орденом княгині Ольги III ступеня та «Орденом Лева» від міста Львова. Указом Президента України № 336/2016 від 19 серпня 2016 року нагороджена ювілейною медаллю «25 років незалежності України»

Нагадаємо, у столиці країни-агресорі суд призначив три з половиною роки позбавлення волі колишньому «міністру доходів та зборів ДНР» Олександра Тимофєєва, відомого як «Ташкент».

ІА "Вголос": НОВИНИ