Міський голова Львова Андрій Садовий намагається змусити депутатський корпус проголосувати за скандальний проект бюджету на 2021 рік і при цьому порушує чинне законодавство.

Про це йдеться у заяві фракції «Європейська солідарність» у Львівській міській раді, яка з'явилася у розпорядженні «Вголосу».

Публікуємо текст заяви без змін:

Депутати «Європейської Солідарності» готові працювати щодня для того, аби прийняти необхідні рішення, щоб місто працювало. 

Звертаємось до громади, представників ЗМІ, новообраних депутатів Львівської міської ради та вчетверте обраного міського голови Львова.

Оскільки, пленарне засідання 21.12 перенесено на 29.12, вважаємо за необхідне висловити свою позицію.

Депутати фракції «Європейська Солідарність» переконані, що потрібно працювати, опираючись на закон, а не на догоду кон’юнктурним рішенням. У законі чітко йдеться про те, що спершу депутати приймають регламент, а після - всі інші рішення.

Без регламенту рішення Львівської міської ради по бюджету на 2021 рік можна буде легко скасувати в суді. На даний момент Регламентна комісія погодила регламент для прийняття його радою. В комісію увійшли представники всіх фракцій міської ради. Міський голова Садовий, протискуючи бюджет перед прийняттям регламенту, робить цей документ не легітимним.

Дуже дивним є порядок денний від міського голови, в якому питання регламенту зникло. Ми вимагатимемо повернути його в порядок денний і проголосувати. Лише після цього є сенс приймати інші рішення, в тому числі і бюджет.

«Європейська Солідарність» не голосуватиме за бюджет без регламенту! Бездумного голосування не буде. Бюджет буде детально проаналізовано і проголосовано лише за ті цифри, які є реальними і працюють на користь міста та мешканців, а не на оточення мера.

Більше того, запропонований Садовим бюджет є сирим документом, який потребує численних правок, бо без них місту буде складно пережити 2021 рік. Він не враховує ні COVID ситуацію, ні приєднання до Львова інших міст та сіл, але враховує інтереси чиновників і, особливо, адміністрації міського голови.

Нагадаємо:

Сьогодні, 24 грудня, міський голова Львова Андрій Садовий відкрив і відразу закрив засідання Львівської міської ради. При цьому мер заявив, нібито проблема полягає в тому, що депутатський корпус не встиг підготуватися до розгляду бюджету. Однак депутати у коментарі журналістам це заперечили.

Голова фракції «Європейської солідарності» Петро Адамик повідомив, що насправді депутатський корпус був готовий приступити до роботи. За його словами, рішення про перенесення сесії Садовий ухвалив особисто, з огляду на власні інтереси.

На учорашньому засіданні Львівської міської ради всупереч домовленостям із депутатським корпусом щодо формування регламентної комісії, Садовий вирішив включити до її складу керівника управління Секретаріат ради Юрія Лукашевського. Депутати від “Європейської солідарності” заперечили цьому, зазначивши, що таким чином чиновники хочуть написати регламент міськради “під себе”.

Відтак сьогодні, судячи з усього, Садовий вкотре переніс засідання, щоб знайти іншу можливість для вирішення власних інтересів. Депутати стверджують, що у наслідку ухвалення бюджету на 2021 рік може зірватися, що у свою чергу залишить львівських комунальників без заробітних плат і заблокує діяльність міста у багатьох напрямках.

Раніше з'ясувалося, що у проекті бюджету Львова на 2021 рік чиновники Львівської міської ради передбачили на виплату премій собі самим 260 мільйонів гривень. А це — на 100 мільйонів гривень більше, ніж вони збираються виділити на медицину. Натомість вони не передбачили у проекті бюджету Львова на 2021 рік коштів, які будуть необхідними для боротьби із коронавірусом.

Разом з тим, стало відомо, що мерія Садового зібралася збільшити видатки на своє обслуговування відразу на 19,5%. А депутатка Львівської міської ради від партії “Варта” Наталія Шелестак спіймала чиновників Садового на розтраті бюджетних мільйонів через так звані “програми сприяння розвитку”.

ІА "Вголос": НОВИНИ