Нардеп від «ЄС» та кандидат у мери Львова Олег Синютка вважає, що чинний очільник Андрій Садовий веде місто до банкрутства, набравши кредитів, а за борги розпачуватимуться мешканці - по 9 350  гривень кожен з власної кишені.

Про це Синютка розповів під час прес-конференції 28 вересня, інформує кореспондент «Вголосу».

За його словами, на сьогодні для європейського Львова питання фінансів –  одне із ключових. А найбільше місту зараз потрібні інвестиції на розвиток інфраструктури і господарства. Проте, якщо Львовом й далі керуватиме чинний мер Садовий, місто й надалі деградуватиме.

«На жаль, чинна влада і далі заганяє містян у боргову яму, - зазначив нардеп. - Найбільша проблема теперішньої фінансової політки львівської влади – це те, що вона залізла в кишеню кожного львів’янина. Місто довели до того, що кожний львів’янин винен вже понад 9 тисяч грн особисто, - зазначив він. -

Станом на 26 вересня 2020 року заборгованість міста по місцевих боргах та гарантіях складає 5 мільярдів 400 мільйонів гривень. Якщо ж додати відсотки, які треба буде сплатити за користування цими кредитними коштами, то це вже, 6 мільярдів 770 мільйонів гривень. А якщо глянути на бюджет міста – 2020, то бачимо видатки перевищують доходи на 2 млрд грн».

І нагадав: з січня 2015 року боргові зобов’язання міста становили лише 784 мільйонів гривень. А впродовж 2015-2019 років, тобто за 5 років Львів наростив свої борги восьмикратно. Аж до 6 мільярдів 770 мільйонів гривень.

Також кандидат у мери зазначив: «Постає логічне запитання: «На що влада витрачає ці гроші?». Ми розуміємо, що більшість з цих проектів - кошти, які запозичають для львівських комунальних підприємств. І саме ЛКП сьогодні мають сплатити вже 3,65 млрд грн, а це більш ніж половина усіх боргів, які нагромадило місто. Тому це неефективна операційна діяльність цих підприємств».

«Так було не завжди», - наголосив Синютка. - У 2014 році комунальні підприємства не дотувалися з бюджету міста. І тому повернення до відсутності збитків у діяльності комунальних підприємств - це одне з моїх головних завдань як голови Львівської ОТГ. Бо саме від цього у найбільшій мірі залежать перспективи розвитку Львова. Переконаний: Львів стане містом, комфортним для львів’ян і містом, в якому хочеться жити», - вважає політик.

Тому на сьогодні, переконаний Синютка, для розвитку Львова потрібно налагодити залучення інвестицій в економіку міста та здійснювати зважену боргову політику, включаючи відмову від бездумних кредитів та ефективне використання коштів від кредитів. А чиновники Львівської міської ради, за словами нардепа, повинні відповісти за таке бездумне використання коштів та отримані кредити і вкрадені кошти.

«Тому я ініціюватиму Громадську комісію з аудиту фінансів Львова та перевірку стану боргової і фінансової політики міста Львова», - наголосив Синютка.

ІА "Вголос": НОВИНИ