У зв'язку з подіями в Казахстані Служба Безпека України розпочала ряд оперативних заходів на території України. За словами представників спецслужби, будь-які дії відбувається в межах українського законодавства та скеровані на захист суверенітету й територіальної цілісності нашої держави.

Про це інформує "Українська Правда" з посиланням на коментар пресцентру СБУ та власні джерела у Службі Безпеки. 

"Враховуючи поточну ситуацію в Казахстані, Служба безпеки України у межах своїх повноважень вживає комплекс заходів, зокрема й оперативних, для того аби ефективно захищати безпеку громадян України. Особливо зважаючи на російський фактор та ймовірні провокації з боку РФ, які можуть дискредитувати нашу державу на міжнародній арені та зашкодити її інтересам", - йдеться у повідомленні СБУ 

За словами представників спецслужби, саме з метою захисту українських інтересів СБУ проводить перевірку та спілкується з окремими громадянами Казахстану,  що зараз перебувають на території України. 

 Зокрема СБУ роз'яснює свою розмову з особою, яку в мережі представляють членом штабу опозиційного руху «Демократичний Вибір Казахстану» - Заманбеком Тлеулієвим.

Як запевнили в Службі Безпеки, співробітники українських спецслужб поводилися ввічливо та коректно, та не застосували сили до громадян Казахстану. Понад те, ніхто з них не є затриманий, під час спілкування з співробітниками СБУ казахи вільно здійснювали відеозйомку. З метою дотримання всіх процесуальних норм на місці викликали співробітників Нацполіції.  

"Однак, оскільки певні особи мають ознаки незаконного перебування на території України, підготовлено відповідні матеріали, які будуть передані в Державну міграційну службу", - додають в СБУ.

Нагадаємо, як писав "Вголос", 7 січня збройні сили Казахстану отримали наказ стріляти на ураження по мітингувальникам, яких президент Касим-Жомарт Токаєв назвав «бандитами та терористами».

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ