У ході слідчо-оперативних дій у Херсонській області викрито потужну ботоферму, яка діяла в інтересах російських спецслужб. Зловмисники проводили спеціальні інформаційні операції для розхитування суспільно-політичної обстановки в Україні.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Для реалізації підривної діяльності вони створили понад 20 тисяч фейкових акаунтів у соцмережах, на форумах та у популярних месенджерах.

Через анонімні профілі поширювали дезінформацію про внутрішню ситуацію у нашій країні. Крім того, зловмисники розсилали неправдиві повідомлення щодо «мінування» інфраструктурних об’єктів на території регіону.

За даними слідства, до організації ботоферми причетні декілька місцевих жителів. Технологічне обладнання встановили за адресами свого проживання. Для маскування акаунтів зловмисники використовували спеціальні телекомунікаційні пристрої. Під час обшуків в них вилучили понад 3 тисячі сім-карток та комп'ютерну техніку з доказами незаконних дій.

Оплату від своїх «кураторів» вони отримували через заборонені російські платіжні системи.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення зловмисникам про підозру у вчиненні злочину та обрання судом мір запобіжних заходів.

Нагадаємо, СБУ підозрює львівського антивакцинатора Остапа Стахіва у фінансуванні з  Росії. Нещодавно Галицький районний суд м. Львова ухвалив рішення обрати йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб з правом внесення застави у розмірі 998 090 грн. Він подав апеляцію на це рішення, проте його заяву суд відхилив.

ІА "Вголос": НОВИНИ