Історії відіграють важливу роль у формуванні світу, який ми створили для себе, і виявляється, вони можуть навіть визначати ритм нашого власного серця.

Попереднє дослідження того, що відбувається в наших тілах, коли ми звертаємо увагу на захопливі історії, показало, що наші серця починають битися в унісон, навіть якщо ми знаходимося далеко один від одного, повідомляє сайт Science Аlert

Нейробіолог Паризького інституту мозку Полін Перес і її колеги відстежували частоту серцевих скорочень у добровольців під час серії експериментів, використовуючи електрокардіограму.

При прослуховуванні 1-хвилинного фрагмента «Двадцять тисяч льє під водою» в одному експерименті або декількох хвилин навчальних відеороликів в іншому було помічено, що частота серцевих скорочень синхронізується між учасниками дослідження, незалежно від того, де вони перебували.

Навчальне відео показало, що цей феномен не пов'язаний з емоціями, що було теоретично обґрунтовано в попередніх дослідженнях після спостереження цієї синхронності у людей, які дивляться один і той самий фільм.

Але порушення концентрації у добровольців - змушування їх рахувати в зворотному порядку або відволікання сторонніми звуками - зменшувало синхронність биття їх серця та здатність згадувати розповідь.

Було показано, що збереження пам'яті узгоджується зі свідомим сприйняттям, тому це говорить про те, що наші серця грають в такт зі свідомою обробкою нашим розумом оповідання, пояснюють дослідники.

«Важливим є те, що слухач звертає увагу на дії в історії», - говорить нейробіолог з Паризького інституту мозку Якобо Шіттім. «Справа не в емоціях, а в тому, щоб бути залученим і уважним і думати про те, що буде далі. Ваше серце реагує на ці сигнали з мозку».

«Є багато літератури, яка демонструє, що люди синхронізують свою фізіологію один з одним. Але передумова полягає в тому, що ви якимось чином взаємодієте і фізично присутні в одному і тому ж місці», - каже Парра.

Перес і команда підозрюють, що окремі слова (а також загальний зміст оповідання і емоції, які вони викликають) визначають синхронність.

«Люди думають, що вони по-своєму реагують на світ», - додає інженер-біомедицини Йенс Медсен з Міського коледжу Нью-Йорка. «[Але] навіть наші серця реагують дуже схожим чином, коли ми слухаємо короткі розповіді. Це змушує мене посміхатися. Ми всі люди".

Раніше «Вголос» повідомив, що фахівці NASA виклали у мережу нову оглядову панораму Марса – у високій якості і зі звуками. 

ІА "Вголос": НОВИНИ