Одне з найбільших питань про Всесвіт: чи самотні ми в ньому як технологічно просунутий вид? Це порушує й інші питання: якби інопланетяни були десь поблизу, як виглядала б їхня технологія? І, відповідно, як ми могли б її виявити?

Нове дослідження науковців дало деякі відповіді на ці питання. У ньому розглянуто технологію збирача енергії, що має назву «сфера Дайсона», що всотує енергію вже не від зірки, а з чорної діри.

«У цьому дослідженні ми розглядаємо джерело енергії добре розвинутої цивілізації Типу II або Типу III. Їм потрібне більш потужне джерело енергії, ніж їх власне Сонце», - пишуть дослідники в своїй статті.

«Акреційний диск, корона і релятивістські джети можуть бути потенційними електростанціями для цивілізації II типу. Наші результати показують, що для чорної діри зоряної маси, навіть при низькому коефіцієнті Еддінгтона, акреційний диск може дати в сотні разів більше енергії, ніж зірка".

Концепція сфери Дайсона була популяризована фізиком-теоретиком Фріменом Дайсоном в 1960-х роках як вирішення проблеми енергоспоживання для «просунутої» планетної цивілізації. Сама сфера може бути побудована навколо зірки планетної системи у вигляді мегаструктури, що збирає її енергію.

Під керівництвом астронома Тайгера Ю-Янга Сяо з Національного університету Цин Хуа на Тайвані група дослідників просунула цю концепцію на крок вперед. Що, якби сфера Дайсона (або кільце Дайсона, або рій Дайсона) розташовувалася навколо чорної діри? Чи буде це працювати і що ми зможемо виявити із Землі?

Перш за все чорні діри відомі своїм потужним гравітаційним полем, яке поглинає все, що підходить досить близько, і не випускає його знову.

Тому ви можете задатися питанням: як можна отримати щось від такого звіра? Як з'ясовується, в екстремальному середовищі навколо чорної діри відбувається ряд процесів, з яких, можливо, може бути отримана енергія.

У своїй статті група розглядає ряд таких процесів: акреційний диск з матеріалу, що обертається навколо чорної діри, перегрітий тертям до мільйонів градусів; випромінювання Хокінга, теоретичне випромінювання темної енергії, передбачене Стівеном Хокінгом.

Ба, більше! Якщо сфера Дайсона збирає не тільки електромагнітне випромінювання, а й інші види енергії (наприклад, кінетичну енергію) від струменів, загальна зібрана енергія буде приблизно в п'ять разів більшою.

Дослідники виявили, що такі структури будуть виявлятися на різних довжинах хвиль, причому більш гарячі сфери Дайсона більш помітні в ультрафіолетовому діапазоні, а більш холодні  буде видно в інфрачервоному діапазоні, як і передбачав сам Дайсон.

Однак, з огляду на те, що активні чорні діри вже випускають багато випромінювання в обох зазначених діапазонах довжин хвиль, виявити надлишкову енергію буде нелегко.

Однак команда дослідників передбачає, що виконання інших вимірювань, таких, як зміна яскравості (на чорну діру незначно впливає гравітація сфери), можуть допомогти виявити місця, де ці структури можуть перебувати.

Раніше ми повідомляли, що астрономи виявили екзопланету, яка має океан. 

ІА "Вголос": НОВИНИ