Про це повідомляє ГО «Громада та ініціатива».

4 жовтня на засіданні профільної комісії Львівської обласної ради заслуховували проекти перспективних планів шести районів. Щодо чотирьох проектів перспективних планів Миколаївського, Стрийського, Сокальського та Жовківського районів ухвалено позитивні висновки комісії.

Два проекти перспективних планів Турківського та Дрогобицького районів повернено ОДА на доопрацювання та буде розглянуто комісією після сесіїоблради, яка відбудеться 11 жовтня.

Під час розгляду перспективного плану Сокальського району представники Сілецької сільської ради на чолі з одним з депутатів облради на знак незгоди покинули засідання профільної комісії, оскільки її члени відмовилися давати доручення ОДА передбачити можливість створення додаткової Сілецької об`єднаної територіальної громади.

Найбільше критикували проект перспективного плану Дрогобицького району. Незважаючи на те, що у доопрацьованому облдержадміністрацією варіанті замість чотирьох громад з’явилося три додаткові, невирішеним залишилося питання Стебника. Зокрема, міський голова Стебника висловив незгоду з ідеєю об`єднання з Дрогобицькою міською громадою, бо екологічні проблеми і далі триватимуть. Сільська голова Болехівців обгрунтувала створення об`єднаної громади з центром у її населеному пункті, а не в Нижніх Гаях, звідки родом голова Дрогобицької районної ради. Громадська організація «Рада міста» чомусь була незадоволена тим, що до Трускавця хоче приєднатися громада села Орів Сколівського району.

Дискусію викликав проект перспективного плану Турківського району. Голова Турківської райради заявив, що їхня громада виступає за одну об`єднану територіальну громаду і що нібито схвалення на це дав прем`єр-міністр України Гройсман. Натомість депутати облради висловили сумнів щодо надмірності такої територіальної громади і все-таки агітували за дві громади.

Доопрацювали і проект перспективного плану Жовківського району - з чотирьох громад збільшили до семи громад. Зі слів першого заступника голови ОДА, усунули «технічну помилку» у вигляді Куликівської селищної громади зі складом у ній Дублянської міської громади. Відтепер місто Дубляни зможе сформувати окрему об`єднану територіальну громаду.

Разом з тим, представники громад обурювалися об`єднанням міських громад із сільськими. Наприклад, один із депутатів висловився: «яка це децентралізація, якщо міста керуватимуть селами».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ