Заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук заявив про подорожчання пального

На спеціальному брифінгу Ніколайчук заявив про подорожчання пального на 0,6 — 0,8 пункту, інформує «Вголос». Коментуючи рішення Нацбанку, експерти припускають, що вартість бензину буде на рівні 55–57 грн за літр.

«Корекція офіційного курсу, на нашу думку, зумовить десь 2-3 відсоткові пункти інфляції, з яких на паливо зумовить приблизно 0,6-0,8 п.п. Цей ефект враховано в новому макроекономічному прогнозі. Інфляція трохи перевищить 30% і наступного року знижуватиметься», — пояснив Ніколайчук.

Деякі експерти озвучили точні цифри вартості палива в Україні після рішень НБУ знизити курс гривні. За словами члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, бензин, який продавався по 50 грн за літр, подорожчає на 10 грн. Відповідно, ціна бензину досягне 60 грн за літр.

Паливо, що продається по 50 грн/л, купували трейдери по 29,25 грн, і до цієї вартості додавалися 20% податку на додану вартість.

«Тобто те, що коштувало 50 грн/л, зараз коштуватиме 60 грн/л. Те, що дизель коштував 56-57 грн/л — зараз коштуватиме під 70 грн/л. Також зросте вартість усіх товарів на полицях магазинів, оскільки їх також привозять, для цього потрібне паливо», - заявив Пендзина.

Читайте також: Ціни зростуть на все: Експерт про «офіційний долар по 36,6 грн»

ІА "Вголос": НОВИНИ