Генерал-майор Чумак про смарт-мобілізацію.

Обійтися без мобілізаційних процесів сьогодні не можливо, адже війна триває, та це не означає, що «гребуть» усіх підряд. Якщо ви прийдете до вєнкомату та зголосите бажання служити, то в жодному випадку не слід вважати, що відразу потрапите на передову.

Обов’язково з’явитися до військкомату мають ті, хто змінив місце проживання. Наприклад, тимчасово переміщені особи. Людина має прийти для того, щоб повідомити, де її можна знайти. Якщо ж ви є на обліку у ВК та не змінювали адреси, то приходити не потрібно.

«Викликати ту чи іншу людину, чи ні – це вже вимоги самого військкомату. Зараз нема потреби викликати всіх військовозобов’язаних, адже укомплектування відбувається тими військовими спеціальностями, які є дефіцитними, укомплектування відбувається тими людьми, хто має певний військовий вишкіл, можуть служити”, – розтлумачив у етері »Народного Толк-Шоу" генерал-майор запасу, військовий прокурор України 2019-20-го років Віктор Чумак.

Без початкового, базового військового вишколу ніхто на передову не потрапить. Така ситуація може трапитись лише у крайньому випадку та, якщо війна затягнеться.

“Країні зараз варто перейти до смарт-мобілізації, тобто розумної мобілізації: не просто брати людей, викликати по повістках, відправляти вчитися чогось геть нового. Якщо мова йде про уточнення персональних даних чи військово-облікової спеціальності, то треба питатися в самих людей, а що вони можуть робити. Наприклад, викликали чоловіка, який не є ІТівцем за освітою, але є вродженим геймером. Це вже частково готовий або оператор “Байрактара”, чи  оператор “Стугни”, чи іншої високоточної зброї, якою треба управляти джойстиком чи клавішами. У геймера вже руки натреновані до цього. Не розумно таку людину відправляти стріляти з автомата”, – стверджує генерал.

Дещо більше та детальніше про те, що потрібно знати по сучасну смарт-мобілізацію дивіться у проєкті “Народне Толк-Шоу” на телеканалі НТА:

Ще на сайті ІА «Вголос» читайте про таке:

ІА "Вголос": НОВИНИ