І ось вчора, 15 серпня, на сайті Миколаївської міської ради з’являється Заява щодо діяльності міського сміттєзвалища, у якій вказано, що «міське КП «ЖКУ» відновлює спільну співпрацю з інвестиційною компанією «Екотех». Засновником останньої є фірма «Грінера», яку створив Богдан Михалусь ‒ колишній радник Андрія Садового.

Заява щодо відновлення співпраці з «Екотехом» з’явилась попри те, що міська рада, під тиском громади, на своїй першій «сміттєвій сесії» (12 травня) проголосувала за визнання нечинної угоди з цією фірмою щодо прийому Миколєвом львівського сміття. Також у своєму рішенні депутати скасували рішення виконкому щодо підписання угоди з «Екотехом» і зобов’язали міське керівництво її розірвати. Важливо зазначити, що вже потім міські депутати на одній із сесій дозволили приймати на міське сміттєзвалище львівське сміття, але рішення щодо розірвання угоди з «Екотехом» ніхто не скасовував! 

Нагадаю, що все почалось з того, що міський голова м. Миколаєва А. Щебель, член «Народного Руху України», без відома громади 21 квітня цього року підписав меморандум про прийом міським сміттєзвалищем львівського сміття. Враховуючи те, що це був лише меморандум, наміри... громадськість почала вимагати всі документи, які стосуються прийому сміття. З боями нам дали угоду з фірмою «Екотех». Як ми з’ясували, дану угоду начальник миколаївського міського «ЖКУ» У. Міськів, з подання А. Щебеля, уклала ще до підписання цього меморандуму - без жодних громадських слухань, без жодного рішення міської ради.

Окрім відсутності будь-якого контролю громади Миколаєва за сміттєзвалищем; того, що «Екотех» всю закуплену техніку за бюджетні гроші залишав собі - вбивчою в угоді була ще ціна, яку Миколаїв повинен був отримати за прийом 1 тонни львівського сміття. Згідно угоди, це повинно було бути 30 грн. В той час, коли м. Червоноград отримує 1 410 грн. Угода з Миколаєвом підписана на 5 р і місто повинно було приймати по 120 тоннсміття щоденно. Різниця за 5 р. складала б більше 30 млн.

Ми ж, міська і районна громадсько-депутатська комісія щодо вирішення проблем сміттєзвалища, які були створені у процесі цього «сміттєвого» скандалу ‒ ціле літо пропонуємо міській раді створити окреме комунальне підприємство, яке б, на відміну від «ЖКУ», не мало мільйонних боргів і займалось лише захороненням сміття. Однак, міська влада не те, що не робить ніяких кроків щодо його створення - вона навіть не може освоїти 60 тис грн, які районна рада ще весною виділила в міський бюджет на освітлення сміттєзвали та встановлення камер. Можемо лише здогадуватись чому відбувається цей саботаж... Громадські активісти не раз фіксували машини з львівським сміттям, які, не зрозуміло за якими угодами, заїжджали на миколаївське сміттєзвалище. За різними даними одна «ліва» машина може коштувати від 20 тис грн.

Тепер щодо грошей, які через нашу міську раду ми цього року можемо не освоїти на нашому смітєзвалищі, зокрема у питанні будівництва карти для захоронення сміття:

- за те сміття, яке ми вже прийняли зі Львова - з обласного бюджету Миколаєву мають виділити 1,7 млн грн;

- з резервного фонду - 1,5 млн грн;

- 1 млн грн виділила районна рада.

Без ніяких угод про майбутній прийом сміття ми вже маємо більше 4 млн грн.

Але як ми хочемо, щоб наша міська влада освоїла ці 4 млн для сміттєзвалища, якщо ще й досі ніхто не чіпав 60 тис на освітлення і камери.

Те, як фірма «Екотех», яку так «проштовхує» миколаївська міська влада, проводила «рекультивацію» без проекту на миколаївському сміттєзвалищі - ми вже бачили (на фото)… Вони просто змішали сміття із землею і все це після дощів піде у місцеві криниці. До речі, за словами Богдана Михалуся, за все це Миколаїв винен йому ще пів мільйона гривень.

ІА "Вголос": НОВИНИ