Цю дату обрали не випадково, оскільки числа 21 і 3 (третій місяць) пов’язані з унікальністю 3-ї хромосоми у 21-й парі (21/3).

Міжнародний день людей із синдромом Дауна заснували на VI Міжнародному симпозіумі щодо синдрому Дауна, що пройшов за ініціативою правлінь Європейської та Всесвітньої асоціацій «Даун-синдром» у Пальма-де-Майорка 2006 року.

За словами фахівців, ця патологія не є хворобою у традиційному розумінні цього слова. Йдеться про генетичну аномалію, обумовлену наявністю в клітинах людини додаткової 3-ї хромосоми в 21-й парі. Тож народження дитини із синдромом Дауна не залежить від способу життя батьків, стану їхнього здоров’я, шкідливих звичок, релігії чи раси.

Згідно зі статистикою, в Україні загальна кількість дітей з цим діагнозом становить понад 3780 осіб. Частота синдрому Дауна серед новонароджених становить один випадок на 700 немовлят.

Відомо, що генетичну патологію супроводжує низка певних симптомів: зниження слуху (спостерігається у 75% дітей), серцеві вади (фактично в кожного другого), патологія органів зору, неврологічні відхилення, порушення роботи щитоподібної залози та кишково-шлункового тракту.

Однак, як стверджують лікарі, впродовж останніх десяти років медицина зробила великий крок у лікуванні таких дітей. Тепер завдяки сучасним підходам та препаратам особи з цим діагнозом живуть до 60-ти років, а також здобувають освіту й можуть працювати.

ІА "Вголос": НОВИНИ