У четвер, 23 травня, в Україні на державному рівні відзначається День морської піхоти. Це – професійне свято морських піхотинців ВМС ЗСУ.

Про те, що це за свято, чому його дату перенесли та як його відзначають, пише «Обозреватель».

Війська морської піхоти входять до складу ЗСУ та є передовими з'єднаннями сил висадки. Морська піхота діє у складі тактичних та оперативно-тактичних десантів, обороняє території базування ВМС, островів, портів, аеродромів та інших важливих ділянок та об'єктів.

Рівно рік тому, 23 травня 2018 року, п'ятий президент України Петро Порошенко підписав указ «Про День морської піхоти України». Документом затверджувалося і створення святкового дня, і відродження та розвиток військових традицій морської піхоти ВМС ЗСУ.

Новий колір беретів у морпіхів

Того ж дня морпіхи отримали берети іншого кольору. Замість чорного головного убору тепер вони носять берети відтінку морської хвилі. «Як штормове Чорне та Азовське море», – зазначив Петро Порошенко під час вручення нового головного убору генерал-майору Юрію Соделю у Миколаєві у 2018 році.

23 травня: чому така дата

Згідно з історією України, саме 23 травня 1918 року гетьман Павло Скоропадський наказав розпочати формування цього роду військ для несення служби на системному рівні. Спочатку було створено три полки, у кожному з яких було по три курені (батальйони). Курені ж, зі свого боку, мали по чотири піхотні та по одній кулеметній сотні.

Починаючи від часів Гетьманату і до сьогодні морська піхота реформувалася та зазнавала певних структурних змін. Історичні події наклали на її розвиток свій відбиток. Але українські піхотинці в усі роки були і залишаються прикладом мужності та незламності Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

У прес-службі Операції Об’єднаних сил у Facebook також опубліковано привітання зі святом від полковника Дмитра Делятицького та генерал-лейтенанта Олександра Мирського.

Як писав «Вголос», в Україні з’явилися нові свята для військових.

ІА "Вголос": НОВИНИ