Вчора зранку львів'яни масового змітали пачки кухонної солі з полиць крамниць. А вже сьогодні продавці, аби не відповідати щохвилини на одне з найпопулярніших запитань, повісили таблички з відповіддю: «Солі немає».

У розмові з кореспондентом «Вголосу» продавець однієї з крамничок розповів, що за день продав 70 кг солі. Люди купували по 5-10 пачок за раз.

Були такі покупці, які похвалялися, що зробили собі річний запас солі. Проте були й такі, які нарікали, що ось саме вчора сіль в хаті закінчилася, а купити нема де.

Купити справді нема де. Ми обійшли кілька супермаркетів та крамниць і, на жаль, солі не знайшли.

Львів'яни переказували одне одному що ось у такій або такій крамниці сіль є, але ціна її за пачку вже сягає 90 гривень. Але цю інформацію перевірити не вдалося. Бо, як вже було сказано, солі на полицях магазинів - немає.  

Соляний ажіотаж, як з’ясувалося, виник після повідомлення про те, що державне підприємство «Артемсіль», яке розташоване у місті Соледар неподалік Бахмута, зупинило своє виробництво через постійні обстріли росіянами. Свою продукцію вони перестали постачати ще у квітні.

Натомість тоді ж, у квітні, у мережах магазинів з’явилася в продажу сіль виробництва Дрогобицького солевиварювального заводу.

Проте, як зауважив директор туроператора «Відвідай» Ігор Губіліт на своїй сторінці у соцмережі, ця солеварня не зможе забезпечити потреби всієї країни і, можливо, навіть Львівської області.

«Але в давні часи не лише Дрогобич виробляв сіль, а й Стара Сіль, Дрогобич, Трускавець, Стрий, Болехів, Долина, Космач, Косів, Солотвин, .... (і ще десятки населених пунктів). Можливо настав час відродити хоча би частину цих солеварень. Вони можуть бути як промисловими, так і туристичними об'єктами.  Адже навіть одна з версій походження назви Галичина із грецької «сіль» - αλάς (галас)», - нагадав він.

Цікаво, що ще на початку квітня на Львівщині обговорювали можливість побудови солезаводу у селі Трускавецької МТГ. Очікувалося, що цей завод зможе продукувати 100 тисяч тонн харчової солі на рік.

Проте, наразі, місцева влада не озвучила яким чином на Львівщині, та й в Україні, вирішуватиметься проблема браку солі. А також не зрозуміло чому сіль зникла з полиць усіх крамниць одночасно.

Також читайте у «Вголосі»:

ІА "Вголос": НОВИНИ