Галицький районний суд міста Львова розпочав розглядати по суті справу державної зради 72-річного колишнього КДБіста Олександра Косторного. Його обвинувачують у корегуванні ракетних ударів по Яворівському полігону шляхом передачі інформації представникам РФ.

Про це повідомляє Судовий репортер.

8 лютого прокурор Андрій Никеруй зачитав обвинувальний акт.

Вважається, що допомагати РФ Косторний почав 4 березня 2022 року. Він надіслав у месенджері Telegram карту Міжнародного центру миротворчості та безпеки (відомий як Яворівський полігон — ред.) з позначеними місцями для ракетних ударів (казарми, гуртожитки).

13 березня РФ обстріляла ракетами полігон внаслідок чого загинула 61 людина і ще 160 було поранено. У підготовчих засіданнях сам Косторний розповідав журналістам, що відправив схему риболовно-мисливських угідь своєму знайомому, аби показати де збирає гриби. 

«Я років 50 займаюсь збором грибів і ще в 2010 році з товаришем, який зараз живе в Німеччині, ми розглядали ту схему… Там ще з 2010 року позначали, що є якісь приміщення військові. Без назви, без координат цих будівель. З 2010 року, 12 років це відкрито, як це може нашкодити Яворівському полігону, якщо це відкриті відомості?! Мій товариш попросив для своїх знайомих, де я збираю гриби, і я йому вислав», — розповідав обвинувачений журналістам після одного з засідань.

Другом Косторного виявився колишній львів’янин Олександр Свистунов, який вже має російське громадянство і від 2014 року проживає на анексованому Криму. Свистунов є одним із засновників наразі підсанкційної партії «Русский блок» та Всеукраїнської громадської організації «Руський рух України».

За версією обвинувачення, карту полігону з відомостями про розташування військовослужбовців і техніки ЗСУ Косторний надіслав також чинному оперативнику ФСБ РФ Юрію Водолазкіну, який підписаний як «Ігор Водолазов». 

«Надав Водолазькому інформацію про можливе розміщення іноземців у школі №52, що розташована у Львові, цього ж дня передав інформацію про оснащення місць для біженців на території СКА, Клепарівська 39а», — написано в обвинувальному акті.

Після судового засідання Косторний повідомив, що не знає співробітника ФСБ Водолазького і що саме йому надсилав інформацію. Чоловік каже, що його друг Свистунов попросив надіслати карту начебто ще на резервну електронну пошту.

Косторний досі значиться керівником Громадської організації «Російське товариство імені О. Пушкіна», яке є засновником «Львівського російського драматичного театру». 

До 1990 року обвинувачений Косторний у званні майора служив у відділі зовнішнього спостереження у Комітеті державної безпеки СРСР. Закінчив Вищу червонопрапорну школу КДБ у Москві. Розповідає журналістам, що з того часу з колишніми колегами не зустрічався. Завершення своєї діяльності КДБ пригадує неоднозначно:

«Я не закінчував, я написав заяву, нібито про звільнення. А фактично керівництво поставило переді мною завдання створити в СРСР асоціацію детективних служб і підготувати відповідне законодавство. Львівський університет наполовину підготував документи, який називається Закон «Про недержавну розшукову та пошукову діяльність». Але ви знаєте події 90-го року, Союз розвалився і закон не прийняли, хоча його мали розглядати у Верховній раді СРСР. У зв’язку з тим, що союз розвалився, я в 42 роки, маючи вислугу 24 — став безробітним. Але я продовжував діяльність в напрямку детективної діяльності. В Росії такий закон був прийнятий, в Україні, на жаль, немає дотепер».

У 2002-2010 роках Косторний балотувався до Верховної Ради України від проросійських сил — Прогресивної соціалістичної партії України, Блоку Наталії Вітренко «Народна опозиція» та Комуністичної партії України.

Косторний також був активним користувачем російської соцмережі «Мой мир». З його сторінки вбачалося, що він сильно ностальгував за Радянським союзом і симпатизував Росії: регулярно вподобував російські краєвиди та зображення російської символіки. А після початкк повномасштабного вторгнення Косторний підтримував дописи з російською пропагандою та дискредитацією української армії.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», 13 березня 2022-го від обстрілів Яворівського полігону 61 людина загинула і ще 160 були поранені.

Дії Косторного кваліфікують як державну зраду, але не в умовах воєнного стану (ч. 1 ст. 111 ККУ), оскільки події сталися на початку березня, до внесення змін до статті 111 Кримінального кодексу. Наразі йому загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої. 

ІА "Вголос": НОВИНИ