Голова Об'єднаного комітету начальників штабів заявив, що США входять у конфігурацію «триполярної війни», в якій їм доведеться протистояти не лише Росії, як це було за часів «холодної війни», а й Китаю.

Як інформує "Голос Америки", про це заявив генерал армії Марк Міллі у своєму виступі на Аспенському форумі з питань безпеки у Вашингтоні.

Назвавши «холодну війну» біполярним конфліктом між Радянським Союзом та США, Міллі сказав, що країна входить у конфігурацію триполярної війни, у якій США, Росія та Китай є великими державами.

«У сфері національної безпеки є безліч викликів», - сказав він, особливо наголосивши на Китаї.

«Ми стали свідками того, як за чотири десятиліття країна пройшла шлях від сьомої до другої економіки світу», – сказав Міллі, додавши, що Китай інвестує свої багатства у потужні збройні сили.

За словами Міллі, Китай прагне кинути виклик Сполученим Штатам у глобальному масштабі.

«Вони дуже чітко дають це зрозуміти, - пояснив він. - Вони мають китайську мрію, вони хочуть кинути виклик так званому ліберальному порядку, заснованому на правилах, який з'явився в 1945 році після Другої світової війни. Вони хочуть переглянути його... Це буде реальним викликом у найближчі 10-20 років, дуже важливим».

Світ є свідком одного з найбільших зрушень у глобальній геостратегічній могутності, сказав генерал, додавши, що це зрушення фундаментальним чином змінює характер війни.

«Попередніми великими нововведеннями були поява літаків, механізації та радіо, – пояснив він. – Сьогодні ви бачите роботів, штучний інтелект, високоточну зброю та безліч інших технологій, які в сукупності ведуть до фундаментальної зміни характеру війни. І якщо ми, збройні сили США, самі не проведемо фундаментальних змін у найближчі 10-20 років, то ми виявимося не на тому боці конфлікту». 

Раніше повідомлялося про те, що Росія продовжує уникати зустрічі у нормандському форматі.

ІА "Вголос": НОВИНИ