На авіабазі ВПС США «Рамштайн» у Німеччині проходить стратегічна зустріч Консультативної групи щодо оборони України за участі понад 40 країн, відтак і тих, які не є членами НАТО.

Про це повідомляє УП.

У промові на початку міністр оборони США Ллойд Остін назвав цю зустріч історичною, зазначивши, що її мета - допомогти Україні перемогти у війні, розпочатій вторгненням Росії, і підготувати оборонні потужності України до майбутніх викликів. 

Він розповів, що після візиту до Києва переконався у невідкладності оборонних потреб України, зазначивши, що у багатьох столицях поділяють цю думку. 

«Поїздка до Києва посилила моє захоплення тим, як українська армія застосовує цю зброю. Україна явно вірить, що може перемогти - і так само кожен у цьому залі… Україні потрібна наша допомога, щоб перемогти, і вона потребуватиме нашої допомоги, коли війна закінчиться», - зазначив глава Пентагону.

Остін у своїй промові відзначив мужній спротив України російському вторгненню протягом вже 62 днів. Він підкреслив, що тоді як Росія веде війну через особисті амбіції Путіна, Україна - з необхідності, захищаючи свій суверенітет і демократію.

«Але ставки виходять далеко за межі України й навіть Європи. Російське вторгнення є необгрунтованим, безвідповідальним і протиправним, це атака проти світового порядку, заснованого на правилах і виклик для вільних людей по всьому світу… Країни-однодумці об’єднані у підтримці України у цій боротьбі проти імперської російської агресії», - підкреслив він.

Остін зауважив, що з початку повномасштабної війни США і союзники, близько 30 країн, разом ми зібрали для України військову допомогу на понад 5 млрд доларів, з яких 3,7 млрд надали США.

Глава Пентагону зазначив, що Вашингтон «продовжуватиме рухати небо і землю, щоб ми могли задовольнити потреби Києва».

На зустрічі також присутній міністр оборони України Олексій Резніков. 

Нагадаємо, «Вголос» писав, що на цій зустрічі міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт заявила про передачу Україні зенітних самохідних установок «Гепард».

Крім цього, німці готові допомогти державам Східної Європи знайти заміну радянській зброї, яку ці країни передадуть українцям.

ІА "Вголос": НОВИНИ