На Львівщині в рамках кампанії з профілактики йододефіциту досліджують воду на вміст йоду. Вже відомі результати першого відбору зразків води у Стрийському районі.

Про це інформує Наталія Іванченко, керівник Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Фахівці і волонтери впродовж трьох місяців відбирають зразки води для аналізу у мережах централізованого водопостачання та в основних природних джерелах, куди люди звикли їздити набирати воду, та, на основі отриманих даних, готують рекомендації.

У 13 з 15 досліджених  проб води у Стрийському районі вміст йоду відповідав нормативним показникам (20-30 мкг/дм³). Проте концентрація була різною.

У Стрию, Моршині, Жидачеві та селах Славське, Підгірці, Демня, Верхнє Синьовидне, Козьова, Криниця концентрація йоду у відібраних зразках становила 22,5 - 33,7 мкг/дм³.

У Ходорові, селах Стрілків, Велика Воля, Смогів концентрація йоду відповідала нижній межі нормативу та становила 20,2-21,7 мкг/дм³.

У  селах Бориничі і Глухівець , концентрація йоду є нижчою від нормативного показника і становила лише 12,4-15,05 мкг/дм³

«Питна вода, в якій концентрація йоду не відповідає нормативним показникам фізіологічної повноцінності мінерального складу, не несе загрози для життя осіб, які її споживають. В пунктах з недостатньою концентрацією йоду необхідно компенсувати нестачу йоду, збагачуючи свій раціон харчовими продуктам рослинного та тваринного походження, багатими на йод»,- підсумовує Наталія Іванченко.

 

Нагадаємо, нещодавно в одній з лікарень Львова встановили сучасну систему очищення води. 

ІА "Вголос": НОВИНИ