У Львові триває впровадження електронної системи оплати проїзду. Одним із нововведень став новий принцип перевезення пільгових категорій, зокрема й студентів. Відтепер, аби скористатися пільгами для проїзду, необхідно мати персональну транспортну картку. Наявність посвідчення чи студентського квитка не буде підставою для безоплатного проїзду.

Із 13 січня починається перший етап тестування е-квитка. Відтак на цьому етапі електронною системою зможуть користуватись пільгові категорії населення. Щоправда, лише ті пільговики, які вже отримали свої персоналізовані картки «Леокарт».

За словами директора ЛКП «Львівавтодор» Миколи Власюка, видачу карток для пільгових категорій розпочали ще 8 грудня 2021 року. Загалом у Львівській МТГ є близько 200 тис. пільговиків. Станом на сьогодні близько 50 тис. карток вже видрукувано, а 10 тис. мешканців вже отримали свої картки.

"Для того, аби роздавати картки, ми розгорнули цілу мережу. В нас є 26 пунктів, де ми приймаємо заяви від пільгових категорій. Є 19 точок у шести локаціях, де ми приймаємо і одразу можемо видавати картку в районі 10-20 хвилин. Також є 17 пунктів, де ми видаємо картки, оформлені в попередній період" – каже Микола Власюк.

Як раніше ми повідомляли, з впровадженням е-квитка у Львівській МТГ студенти належатимуть до пільгової категорії населення. Нещодавно на засіданні виконавчого комітету визначили вартість проїзду для студентів. Відтак для них абонемент на 30 днів за наявності персоналізованої картки коштуватиме 210 грн, а на пів року – 1100 грн. Учні шкіл з такою карткою їздитимуть безкоштовно протягом навчального року.

Персоналізована картка "Леокарт"

У коментарі для «Вголосу» директор ЛКП «Львівавтодор» Микола Власюк розповів, що студенти, які не оформлять персоналізованої картки «Леокарт», не зможуть користуватись своїми пільгами, а відтак змушені будуть платити повну вартість квитка.

"Студенти вже масово отримують. На цьому етапі ми стараємось видати картки всім. Ми тратимо дуже багато часу для пільговиків. Ми виділили перший етап, щоб вони встигли все оформити. Втім, якщо за цей час пільговик не оформить такої картки, то платитиме повну вартість квитка. Ми зробили все можливе, щоб ці люди мали можливість її оформити", – каже Микола Власюк.

За його словами, наразі точної дати переходу на наступний етап він сказати не може. Втім, як тільки систему належним чином протестують, то відбудеться перехід. Очікують, що це займе не довше як кілька місяців.

Також зауважимо, що на першому етапі штрафувати пільговиків без персоналізованої картки ще не будуть. Також у цей час дозволено безоплатний проїзд за наявності відповідного посвідчення. Втім, на наступному етапі такі посвідчення будуть вже недійсні, а скористатись пільгою можна буде винятково за наявності персоналізованої картки. Інакше пасажирові доведеться сплатити штраф за безквитковий проїзд.

Нагадаємо, раніше ми писали про історію е-квитка та його унікальність.

ІА "Вголос": НОВИНИ