Колишній завідувачці відділу Музею мистецтва староукраїнської книги ЛНГМ ім. Б.Г. Возницького Ларисі Спаській наклали арешт на квартиру. Відповідне рішення ухвалив Личаківський районний суд Львова.

Відомо, що жінку підозрюють в тому, що вона допустила порушення посадових обов`язків, які призвели до втрати музейних предметів.

Про це йдеться в ухвалі судді Сергія Гирича від 4 серпня 2021 року, передає видання «Наші гроші.Львів».

Так, мова йде про втрачені книги, які знаходились у музеї. Таким чином, збитки, які були завдані Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького, оцінюють в 5,82 млн грн.

Розслідування справи триває вже 4 роки. Так, у 2017-му році новопризначений директор галереї Тарас Возняк заявив про крадіжку стародруків із музею. Тоді були викрадені понад 400 музейних предметів, частина з яких була підмінена.

Варто зазначити, що у 2017-му році завдані збитки були оцінені у розмірі 63 мільйонів гривень, проте зараз сума суттєво зменшилась - до 5,8 мільйона гривень.

Нагадуємо, ще 29 липня цього року Ларисі Спаській оголосили про підозру.

Під час досудового розслідування представник музею подав цивільний позов до підозрюваної на 5,8 млн грн, а 4 серпня суд наклав арешт на квартиру Спаської.

Що сталося

З Музею мистецтва староукраїнської книги зникли 459 експонатів. Серед них були 98 кириличних стародруків.

У списку зниклих експонатів є «Апостол» Івана Федоровича, «Євангеліє», видане у Вільнюсі Святодухівським братством у 1575 році, два його примірники, видані у 1600 році та дві книги «Мінай Святкових», надруковані у видавництві Києво-Печерської лаври у 1619 році.

Читайте більше новин від ІА Вголос за посиланнями:

ІА "Вголос": НОВИНИ