Суд ЄС вимагає призупинити дію закону про зниження пенсійного віку для членів Верховного суду.

Суд Європейського союзу (ЄС) затвердив рішення про призупинення судової реформи на території Польщі. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на повідомлення суду ЄС.

Так, зазначене законодавство передбачає зниження пенсійного віку для членів Верховного суду.

Повідомляється, що польський закон про Верховний суд припускав, що судді будуть виходити на пенсію не в 70, а в 65 років. В Єврокомісії висловили стурбованість цим заходом, заявивши, що він змусить 27 з 72 суддів піти у відставку. Крім того, відповідно до закону, на пенсію повинен вийти і голова Верховного суду.

Після цього президент Польщі Анджей Дуда підписав закон, яким вносив поправки згідно з вимогами Брюсселя.

У грудні 2017 року польський сенат прийняв президентські закони, що реформують судочинство у Польщі. Йдеться про закони про Верховний суд та Державну раду судочинства. Обидва закони за рекомендацією сенатського комітету прийнято без поправок. https://vgolos.com.ua/news/u-polshhi-reformuvaly-sudovu-systemu_294873.html

Як відомо, у січні 2018 року Комітет Європарламенту з громадянських свобод, юстиції і внутрішніх справ проголосував за резолюцію щодо запуску процедури введення санкцій проти Польщі через судову реформу в країні. https://vgolos.com.ua/news/komitet-yevroparlamentu-pogodyv-sanktsiyi-proty-polshhi_300687.html

Згодом, правляча польська націонал-консервативна партія "Закон і справедливість" 21 листопада представила проект закону, який змінює деякі положення спірної судової реформи.

Європейська комісія вирішила подати в суд Євросоюзу позов на Польщу після прийняття судової реформи. Зокрема, Єврокомісія вважає судову реформу Польщі як порушення законодавства Євросоюзу. Зокрема, Варшаву звинувачують у "підриві принципу незалежності судових органів".

ІА "Вголос": НОВИНИ