Про це під час брифінгу повідомила в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

«Більшість хворих не знають про свій статус. Ми будемо робити тестування доступним та простим через сімейних лікарів. Уже цього року сімейні лікарі отримуватимуть тест-набори для діагностики гепатиту С, на ВІЛ. Їх надаватимуть пацієнтам з високим рівнем ризику», – пообіцяла Супрун.

За даними МОЗ, в Україні офіційно зареєстровані майже 53 тисячі людей з гепатитом С.

Супрун розповідає, що багато людей не стають на чергу і не реєструються, бо не вірять, що їм допоможуть.

«Але відтепер такого не буде. Гепатит С більше не вирок. Усі пацієнти з гепатитом С, які стоять у черзі на лікування, отримують високоякісні і сучасні ліки безоплатно, починаючи вже із цього року», - заявила вона.

Зазначається, що у 2018 році лікування за державні кошти отримують близько 6 тис. пацієнтів.

В.о. міністра охорони здоров'я України сказала, що додатково у цьому році вдасться пролікувати 2,5 тис. пацієнтів, які перебувають у черзі на лікування. Вона стверджує, що з 2019 року вдасться лікувати набагато більше пацієнтів.

«Як це можливо? Багато з нас розуміє, що для лікування гепатиту C переважно існують дороговартісні ліки, які закуповуються через державні закупівлі. Але відтепер МОЗ України закуповуватиме інноваційний курс лікування, яке буде коштувати не 8,5 тис. доларів, які зараз в Сполучених Штатах платять за лікування. Цього року ми зможемо закупити ті самі ліки за 89 доларів», - заявила Супрун.

Також Уляна Супрун зазначила, що ефективність цих сучасних ліків у лікуванні гепатиту C сягає майже 90%. 

«Ми плануємо вже сьогодні виставляти на наш сайт нашу нову стратегію щодо боротьби проти гепатитів», - сказала вона і додала, що буде відведено місяць на обговорення стратегії для того, щоби розробити системний підхід для боротьби проти гепатитів не лише щодо лікування, але й щодо раннього виявлення і превентивних заходів.

ІА "Вголос": НОВИНИ