Вона була відома своїми гострими антикорупційними блогами, у яких критикувала чільних політиків Мальти, пише The Guardian.  

«Мою матір убили, тому що вона стала між верховенством права і тими, хто прагнув його порушувати», – сказав її син Метью.

У розлогому дописі у Facebook невдовзі після того, як він безуспішно намагався врятувати її з охопленого вогнем автомобіля, він звинуватив мальтійську поліцію в некомпетентності, а уряд Мальти – в безкарності. 

«Коли інституції держави недієздатні, останнім, хто ще бореться, часто є саме журналіст», – написав Метью Каруана Галіція, також журналіст за фахом.

Він гостро розкритикував імідж Мальти як західної ліберальної держави.

«Так, ми дожилися до ось чого: ми стали мафійною державою, де тепер можна змінити собі стать на посвідченні особи (і дякувати Богу), але де вас висадять у повітря за те, що користуєтеся своїми основоположними свободами», – сказав він.

Речник уряду Мальти Курт Фарруджа відкинув звинувачення у безкарності і пообіцяв ретельне розслідування обставин загибелі пані Каруани Галіції.

Дафна Каруана Галіція була жорстким критиком уряду і фактично спричинила дострокові вибори цього року, коли опублікувала документи, що пов'язали прем'єр-міністра Джозефа Муската зі скандалом довкола «Панамського досьє».

Пан Мускат і його дружина спростували твердження, що вони використовували секретні офшорні банківські рахунки, на які було перераховано платежі від правлячої сім'ї Азербайджану. Попри скандал, він був переобраний і знову очолив уряд.

Популярний блог Каруани Галіції також був майданчиком для критики опозиційних політиків Мальти. У своєму останньому блозі журналістка назвала ситуацію в політичному житті країни «відчайдушною».

У своїй заяві Метью Каруана Галіція пише, що ніколи не забуде, як він «бігав посеред пекла у полі, намагаючись знайти спосіб відкрити дверцята».

«Це не звичайне вбивство і це не трагедія. Трагедія – коли когось переїде автобус. Коли довкола тебе кров і вогонь, це – війна», – написав син убитої журналістки.

Він є журналістом-аналітиком даних у Міжнародному консорціумі журналістів-розслідувачів.

Ця установа, нагороджена цього року Пулітцерівською премією за роботу з Панамським досьє, висловила шок у зв'язку зі смертю Каруани Галіції і глибоку стурбованість свободою преси на Мальті.

Мальта звернулася по міжнародну допомогу в розслідуванні цього вбивства – зокрема, до ФБР США.

Як відомо, у понеділок, 16 жовтня, на Мальті невідомі підірвали авто журналістки Дафни Каруани Галіції, яка була співавтором розслідувань корупції в рамках проекту Panama Papers. Внаслідок вибуху 53-річна журналістка загинула. 

ІА "Вголос": НОВИНИ