Сьогодні, 17 лютого, Україна спільно з Британією та Польщею оголосила про створення нового тристороннього альянсу. Міністри закордонних справ України, Польщі та Британії погодили спільну декларацію.

Спільну декларацію опублікували на сайті Міністерства закордонних справ України.

«Ми сьогодні домовилися розробити тристоронній меморандум про співпрацю. Це продемонструє нашу відданість подальшому зміцненню стратегічного співробітництва та взаємодії між нашими трьома державами щодо найбільш пріоритетних питань підтримки України», - сказано у спільній заяві МЗС трьох країн.

Про що йдеться у спільній декларації міністрів закордонних справ України, Британії та Польщі:

  • Країни мають глибокі історичні зв’язки, які засновані на спільній історії протистояння агресорам, які загрожують свободі в Європі.
  • Кожна держава Європи має право обирати або змінювати свої заходи безпеки, зокрема вступати в союзи.
  • Країни будуть посилювати спільну роботу для забезпечення стабільності та посилення стійкості України;
  • Польща та Британія будуть далі надавати підтримку Україні;
  • Країни працюватимуть над просуванням співпраці по Кримській платформі, а також з питань кібербезпеки та енергетичної безпеки.

Нагадаємо, офіційне оголошення про створення даного альянсу мали зробити раніше проте, через хворобу глави МЗС Британії Ліз Трасс — його перенесли.

Крім цього, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба пояснював, що саме передбачає тристоронній союз.

Також, під час офіційного візиту в Україну голова Ради Міністрів Республіки Польща Матеуш Моравецький заявив, що співпраця Великої Британії, Польщі й України є боротьбою за безпеку в регіоні, адже саме завдяки безпеці може розвиватися економічне життя, торгівля і культура.

«Основною цінністю є, звичайно, безпека в регіоні. Завдяки безпеці може розвиватися економічне життя, торгівля, також культура. Отже, ми всі в цьому регіоні в цьому зацікавлені, і саме така співпраця є боротьбою за безпеку в регіоні», - сказав він.

ІА "Вголос": НОВИНИ