В Україні невдовзі проведуть тест на енергетичну незалежність. На три дні країна від’єднається від енергосистеми Росії та Білорусі.

Про це під час телемарафону “UA разом” повідомила перший віцепрем'єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко, передає УНН.

“Найближчим часом Україну чекає знакова подія: Україна проведе тест на свою енергетичну незалежність. Ми на три дні від’єднаємося від енергосистеми Росії і Білорусі і доведемо собі та Європі, що ми здатні взагалі самостійно забезпечити енергонезалежність”, - повідомила вона.

Міністр також додала, що енергосистема України “склала іспит”. Ми маємо 15 блоків АЕС, які всі працюють на повну потужність та забезпечують енергетичну стійкість України.

Окрім того, Свириденко закцентувала на тому, що Україна має більш ніж 1 млн тонн запасів вугілля, що є вдвічі більше у порівнянні з минулим роком.

“Дуже багато було дискусій з приводу газу. Тут теж важливо зосередити увагу — скільки є газу в газосховищах: у нас є десять і сім мільярдів метрів кубічних природного газу в газосховищах України. Тож я думаю, що цей опалювальний сезон ми дуже спокійно проходимо”, - наголосила міністр.

Зауважимо, на початку опалювального сезону Україна екстренно імпортувала певні обсяги електроенергії з Білорусі. 

ІА "Вголос": НОВИНИ