На Запорізькі та Хмельницькій АЕС аварійно відключили по одному енергоблоку: планове відключення та через спрацювання системи захисту відповідно.

На Запорізькій АЕС відключили від мережі четвертий енергоблок. Це було заплановане відключення, пише пресслужба АЕС.

За планом роботи триватимуть до 07:00 27 січня, після чого енергоблок буде підключено до енергосистеми.

«Згідно поданої заявки 25 січня 2022 року планується відключення від енергосистеми енергоблока №4 Запорізької АЕС для усунення газової нещільності турбогенератора», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що зараз в роботі знаходяться 6 енергоблоків Запорізької АЕС.

Радіаційний фон в районі розташування Запорізької АЕС і в санітарно-захисній зоні - 8-12 мікрорентген на годину, що відповідає природному радіаційному фону.

Згодом, як повідомила пресслужба Хмельницької АЕС, відбулось відключення першого енергоблоку станції через спрацювання захисту. Радіаційні зміни, наслідки для безпеки АЕС, персоналу, навколишнього природного середовища відсутні. Створено комісію з розслідування причин цієї події.

«25 січня 2022 року о 04:22 відбулося відключення енергоблока №1 Хмельницької АЕС від мережі за фактом спрацювання диференційного захисту блочного трансформатора з подальшою роботою захисту реакторної установки», - йдеться у повідомленні.

Через два аварійних відключення, Україна зробила запит до Білорусі й країна почала аварійні поставки в електроенергії в Україну. Поставки йтимуть протягом дня 25 січня.

Про це повідомило Міністерство енергетики Білорусі в Telegram.

«Надання електричної потужності здійснюється за запитом української сторони 25 січня з 11.00 до 18.00 в рамках двостороннього Договору про надання аварійної допомоги», - йдеться в повідомленні.

За даними білоруської сторони, максимальна потужність складе 150 МВт.

Нагадаємо, раніше відразу в трьох країнах Центральної Азії — Казахстані, Киргизстані та Узбекистані — відбулися відключення електрики.

ІА "Вголос": НОВИНИ