Лідерка ВО «Батьківщина» та колишня очільниця Уряду закликала державу втрутитися у газовидобувальну сферу з огляду на інтереси національної безпеки.

Таку заяву Юлія Тимошенко зробила в ексклюзивному інтерв'ю проєкту "Говорить Великий Львів" на телеканалі NTA

"Що нам треба було зробити, щоб спати спокійно у енергетичній ситуації в країні цієї зими, восени, навесні. Перше – закачати газ у газові сховища 30 років закачували, ніколи не було такого, щоб ми не закачали газ. Цей рік просто не закачали газ у газові сховища. Замість 38 мільярдів саме державного газу, у нас всього 10, прямо скажу цього не вистачає, щоб пройти опалювальний період нормально. Є 3 мільярди, які належать приватним власникам" - заявила експрем'єрка.

Тимошенко закликала державу втрутитися у ситуацію і розкритикувала теперішню політику «самоусунення» центральної влади від проблеми.

Як раніше писав "Вголос", на тлі зростання світових цін на енергоносії в Європі розпочалась енергетична криза, інспірована Росією. Вартість кубометру газу досягнула історичного рекорду у 2000 доларів. Таким чином держава-агресор тисне на Європейський Союз у питанні сертифікації газогону Північний потік-2.

Водночас в Україні напередодні опалювального сезону центральна влада фактично перекладає питання забезпечення енергоносіями бюджетних установ на місцеві громади. Зокрема, зі зверненням про критичне навантаження на місцеві бюджети виступили на сесії Львівської міськради представники фракції «Європейська солідарність»


"Що перше треба зробити державі зараз – це негайно викупити у приватних власників за договірною ціною ці 3 мільярди. Тому що у ці хвилини ми зараз розмовляємо, а зараз відбувається експорт нашого, українського газу з родовищ українських у той час, коли нам самим не вистачає. І в чому проблема. Кажуть «ну це приватний газ, вони хочуть і везуть на експорт, та ні дорогі друзі, це національна безпека держави, не можна так робити«, - говорить лідерка партії »Батьківщина". 

 

Водночас Юлія Тимошенко гостро розкритикувала уряд «Слуг Народу» за безпрецедентну за її словами практику експорту газу вітчизняного виробництва тоді, коли опалювальний сезон в Україні перебуває під загрозою.

 

«Я хочу послатися на цитату Отта ватерландера, це людина, яка багато років очолював наш Нафтогаз. Він сказав дослівно в інтерв’ю ,що газ українського видобування – собі вартість одна гривня. Ви розумієте, що таке одна гривня за кубометр. Це означає, що навіть, коли нам зараз кажуть, що нам роблять благо і продають по 7грн 490 коп + транспортування, + податки, то вважайте, що нам мінімум у 7 разів дорожче продають наш український газ, ніж його мусі ли б продавати.

 

То скажіть у чому нормальність і які стабільні тарифи? Нова влада йшла для чого? Щоб поставити справедливі тарифи, щоб віддати так, як було 27 років у країні. Віддавали країні український газ. Людям віддавали український газ. Які би кризи не були, люди отримували український газ» - емоційно підсумувала Юлія Тимошенко. 

 

Нагадаємо, як писав «Вголос», ще у вересні перед львівською владою постало питання визначення нових тарифів на енергоносії для населення. Під час громадських слухань щодо підвищення тарифу представники Львівтеплоенерго так і не озвучили точні цифри. 

Зауважимо також, що попри анонсований запуск у Львові індивідуальних теплових пунктів (ІТП), на які міська влада взяла кредит в розмірі 20 млн євро, початок їхньої роботи затримується. Цікаво, що «палки в колеса» для запуску запихає зокрема і ЛКП «Львівтеплоенерго». 

Щодо бюджету розвитку Львова, то ситуація з наповненням міської казни, за кошт якої мали б компенсувати різницю в тарифах для населення, залишається вкрай складною. Бюджет розвитку Львова станом на вересень був наповнений менше, ніж на половину від суми запланованих надходжень.

 

При тому, що наступного року, за словами директора департаменту фінансової політики ЛМР Олега Іщука, з бюджету Львова на виплату боргів за кредитами, лізінгами та іншими борговими зобов'язаннями піде понад 1 млрд грн. Зауважимо, що Бюджет розвитку Львова всього трохи перевищує 3 мільярди гривень. Детальніше про ситуацію з бюджетом Львова читайте за посиланням

ІА "Вголос": НОВИНИ