До 25-річчя від ухвалення Основного Закону України зібрали усі основні факти, які треба знати кожному українцю про нашу Конституцію.

 Факт 1. Ухвалювали цілу добу

Ранок 09:20. 28 червня 1996 рік. У парламенті депутати після 24 годин обговорення проголосували за головний оберіг державності та демократії, гарантію незалежності та соборності, найвищий закон - Конституцію України.

[media=63860,63861,63864,63865]

Факт 2. Перше публічне виконання гімну

315 голосів «ЗА». Зал вибухнув аплодисментами. У цей день вперше публічно за часів Незалежності прозвучав гімн України.

Факт 3.  Комуністи хотіли залишити назву держави - УРСР

Документ, який складається з 15 підрозділів та преамбули, прийняли аж на п’яти рік після проголошення Незалежності. Комуністи вимагали зберегти назву УРСР, а Конгрес Українських Націоналістів пропонував позбавити Крим статусу автономії.

 «Ухвалення Конституції - це величезний крок для розвитку нашої держави. Конституційний процес тривав довго. І було приблизно 15 проектів Конституції різних редакцій. Разом з тим, остаточна редакція, яка була прийнят, вона приймалася впродовж 3 місяців», - розповідає доцентка кафедри конституційного права ЛНУ ім. Івана Франка  Марта Мочульська.

Факт 4. Єдине конституційне свято  

У Конституції Вільної України визначили статус президента, Верховної Ради та інших органів влади. А також - територіальний устрій та конституційний лад. Прописали й державні символи та мову. А День Конституції України 28 червня – це єдине державне свято, закріплене в самій Конституції.

Факт 5. Найдемократичніша Конституція

«Українська Конституція - є однією із найдемократичніших у світі», - саме так  писала західна преса відразу після ухвалення найвищого закону України. Адже третина усіх статей присвячена правам людини. Проголосувати за нову Конституцію - Верховна Рада уже не може. Це запобігає уседозволеності влади, пояснює Марта Мочульська«У нас є рішення Конституційного суду згідно з яким, лише одноразово український  народ уповноважує Верховну Раду прийняти Конституцію. Це не є звичайний закон. Конституція – це акт установчої влади народу, тобто від імені українського народу».

 Факт 6. Ющенко цілував Конституцію  

Кожен президент зобов'язаний присягати українському народові, кладучи руку на Пересопницьке Євангеліє та Конституцію України. Перший президент Леонід Кравчук присягав ще на тексті на пів радянської Конституції. Його наступник Леонід Кучма взагалі не тримався за Конституцію, руку поклав тільки на відкрите Євангеліє. А Віктор Ющенко її розцілував.

[media=63866,63868,63869,63871,63874]

Факт 7. Написана за козацькою традицією

Інші президенти - протоколу дотримувались. Адже Конституція України  успадкувала  ідеї і принципи, закладені ще три століття тому в Конституції Гетьмана Пилипа Орлика у 1710 році. Її вражають першою Конституцією у Європі, яка заклала підвалини демократичної республіки.

 

 

«Конституція прав і вольностей Війська Запорізького» - ми можемо її вважати  конституційним актом, який регламентував поділ влади між козацькими станами кожної гілки влади, а також визначав права і обов’язки. Це була одна з основ прав українського народу. Цей документ стоїть поряд із «Руською Правдою» та «Великими Статутами Литовськими», - каже кандидат історичних наук ЛНУ ім. Івана Франка Микола Посівнич. 

 Факт 8. Уперше Конституцію Орлика привезуть до України

Документ уклали у двох екземплярах - староукраїнською та латинською мовами. До 2008 року історики не могли знайти місце перебування першого варіанту, він був у Москві. Українським дослідникам дозволили лиш зробити копії, оригінал - не віддали. Тоді як латинськомовна Конституція  зберігається в держархіві Швеції. І до 30-річниці Незалежності України унікальний документ привезуть на історичину Батьківщину вперше.

Експонат виставлять у Софії Київській, щоб кожен охочий зміг побачити Конституцію Пилипа Орлика.

ІА "Вголос": НОВИНИ