Будь-яке свято важко уявити собі без солодкого десерту. На Галичині обов’язково до кави вам запропонують скуштувати “пляцка”. Важко сказати скільки загалом є рецептів цієї знаменитої випічки. Один з них – пляцок “Чорнобривці”. М`який, повітряний, в міру солодкий, а головне – дуже легко печеться. Він обов'язково сподобається вашим гостям.

Пляцок «Чорнобривці»

 

Для коржів нам потрібно:

  • 250 г маргарину;
  • 3 ст. борошна;
  • 100 г цукру;
  • 3 ст. л. какао;
  • 5 ст. л. сметани;
  • 1 п. розпушувача.

Макова маса:

  • 2 п. маку (можна взяти готовий, мелений);
  • 3 яйця;
  • 1,5 ст. цукру;
  • 100 г масла.

Кокосова маса:

  • 6 білків (білки з цукром добре збити);
  • 1 ст. цукру;
  • 200 г кокосової стружки;
  • 2 ст. л. крохмалю.

Крем:

  • 6 жовтків;
  • 1 ст. цукру;
  • 2 ст. л. борошна;
  • 300 г свіжого молока;
  • 400 г масла.

Спосіб приготування:

Коржі: до маргарину додати цукор, сметану, какао та борошно. Замісити туге тісто.

Розділити на 6 рівних частин: 3 частини поставити в холодильник, а ще 3 – в морозильну камеру

Для макової маси змішуємо всі інгредієнти.

Кокосова маса: ретельно збиваємо білки з цукром до загустіння,  додаємо кокосову стружку, крохмаль.

Після охолодження тіста  (десь приблизно через  45 хвилин)  витягуємо одну частину  з холодильника та одну з морозильної камери. Ту, що з холодильника, розкачуємо, зверху мастимо маковою масою,  потім – кокосовою. Зверху тремо на тертці частину тіста з морозильної камери.

Порада: для любителів маку чи кокосу пропорції можна збільшити і навпаки.

Випікаємо 15-20 хвилин  при температурі 175- 180 градусів.

Так робимо зі всіма коржами.

Даємо остигнути та перемащуємо кремом.

Для крему: жовтки збиваємо з цукром, борошном та молоком. Варимо на малому вогні до загустіння. Коли остигне, додаємо 400 г масла.

Дайте пляцку настоятися 6 годин.

Готуйте разом з «Вголос»: Традиційні галицькі рецепти: сирник «Фантазія»

ІА "Вголос": НОВИНИ