Будь-яке свято важко уявити собі без солодкого десерту. На Галичині обов’язково до кави вам запропонують скуштувати “пляцка”. Важко сказати скільки загалом є рецептів цієї знаменитої випічки. Один з них – пляцок “Чорнобривці”. М`який, повітряний, в міру солодкий, а головне – дуже легко печеться. Він обов'язково сподобається вашим гостям.
Пляцок «Чорнобривці»
Для коржів нам потрібно:
- 250 г маргарину;
- 3 ст. борошна;
- 100 г цукру;
- 3 ст. л. какао;
- 5 ст. л. сметани;
- 1 п. розпушувача.
Макова маса:
- 2 п. маку (можна взяти готовий, мелений);
- 3 яйця;
- 1,5 ст. цукру;
- 100 г масла.
Кокосова маса:
- 6 білків (білки з цукром добре збити);
- 1 ст. цукру;
- 200 г кокосової стружки;
- 2 ст. л. крохмалю.
Крем:
- 6 жовтків;
- 1 ст. цукру;
- 2 ст. л. борошна;
- 300 г свіжого молока;
- 400 г масла.
Спосіб приготування:
Коржі: до маргарину додати цукор, сметану, какао та борошно. Замісити туге тісто.
Розділити на 6 рівних частин: 3 частини поставити в холодильник, а ще 3 – в морозильну камеру
Для макової маси змішуємо всі інгредієнти.
Кокосова маса: ретельно збиваємо білки з цукром до загустіння, додаємо кокосову стружку, крохмаль.
Після охолодження тіста (десь приблизно через 45 хвилин) витягуємо одну частину з холодильника та одну з морозильної камери. Ту, що з холодильника, розкачуємо, зверху мастимо маковою масою, потім – кокосовою. Зверху тремо на тертці частину тіста з морозильної камери.
Порада: для любителів маку чи кокосу пропорції можна збільшити і навпаки.
Випікаємо 15-20 хвилин при температурі 175- 180 градусів.
Так робимо зі всіма коржами.
Даємо остигнути та перемащуємо кремом.
Для крему: жовтки збиваємо з цукром, борошном та молоком. Варимо на малому вогні до загустіння. Коли остигне, додаємо 400 г масла.
Дайте пляцку настоятися 6 годин.
Готуйте разом з «Вголос»: Традиційні галицькі рецепти: сирник «Фантазія»
ІА "Вголос": НОВИНИ