Дональд Трамп вилетів 20 січня на свій курорт на Флориді, Мар-а-Лаго, замість того, щоб бути присутнім на інавгурації обраного президента Джо Байдена, що стало першим випадком, коли в країні з'явилися дві ядерні «валізи».

Як пише видання New York Post, забрані Трампом ядерні коди були деактивовані опівдні 20 січня, після того, як Байден приніс присягу, після чого новий набір кодів був переданий новому президенту.

Як правило, ядерну «валізу» військові носять з собою щоразу, коли командувач подорожує. Він також передається від президента до його наступника в День інавгурації. Але цього разу Трамп вирішив покинути Білий дім до церемонії Капітолію і пропустити захід.

Незабаром після того, як Трамп прибув на свій курорт близько 11:00, його коди були деактивовані. Нові коди і ще одну ядерну «валізу» дали Байдену після того, як він вступив на посаду.

Підполковник ВПС у відставці Базз Паттерсон, який носив валізу з кодами для президента Білла Клінтона, сказав, що до передачі кодів відносяться дуже серйозно.

«Ми практикуємо цей процес до нудоти протягом багатьох років, – розповів Паттерсон. – Існують системи, які гарантують, що це відбудеться миттєво. Щоб не було ніяких питань про те, у кого є коди, хто в даний момент головний. Ми не ставимося до цього легковажно».

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

«Україна буде у фокусі уваги Байдена», – Гонгадзе.

Відносини України та США: чого чекати від Байдена?

ІА "Вголос": НОВИНИ