Економіст Тарас Козак пояснив важливість нових позик від Міжнародного валютного фонду для економіки України.

Про це він розповів у коментарі для ІА «Вголос».

«Для того, аби ця угода була укладена, нам необхідно прийняти закон про банки (так званий, «антиколомойський» закон). Якщо це буде зроблено, то ми отримаємо довгострокові та дешеві кредити від МФВ і наших партнерів.

А що стосується боргової ями, то нам не варто боятись. Якщо нам ті кошти не будуть потрібні, то ми їх просто не візьмемо або не використаємо. Якщо ж ми ці гроші витратимо, то значить вони нам були необхідні. Тобто, якби ми могли безкризово обійтись без позик, то ми б їх і не брали. І в ще більшу залежність ми не потрапимо ніяк. Навіть якщо ми отримаємо 10 млрд. доларів, вся ситуація буде повністю контрольована і наш борг по відношенню до нашої економіки буде значно менший, ніж в інших країн Європи. У них цей відсоток близько 80 – 120%, а у нас він складатиме приблизно 70%», - пояснив Козак.

«Другий момент полягає у тому, що ми таким чином не залучаємо якість швидкі і дорогі кредити, а навпаки, дешеві та довгострокові. Це означає, що їх треба буде віддавати протягом 5-10 років, а відсотки будуть досить низькими. Тому такі угоди жодним чином не погіршують наш стан, а навпаки стабілізують його. Ми матимемо змогу відновити економіку і тоді протягом кількох років спокійно виплачувати усі заборгованості. А головне, що довіра до нас буде збережена. Довіра у фінансах важить більше, ніж ми можемо собі уявити. Весь світ буде бачити, що Україна не пішла легким шляхом, який є дуже привабливий для багатьох українців. Такі люди кажуть: «для чого віддавати борги «буржуям», якщо ми тут не маємо грошей?». Це популістський шлях, який призводить до того, що потім ми зможемо брати лише дороговартісні кредити», - додав економіст.

Читайте повну версію статті: Що буде із бюджетом України?

ІА "Вголос": НОВИНИ