У ніч з 29 на 30 листопада відбувся кривавий розгін студентського Євромайдану міліцією. Після таких подій невдоволення українського суспільства режимом Януковича досягло свого максимуму, пишуть «Українські новини».

30 листопада активісти Майдану готувалися до Всенародного віча, яке повинно було відбутися 1 грудня. Але влада заборонила проведення масових акцій в центрі Києва з 1 грудня 2013 року по 7 січня 2014 року, пояснивши це тим, що масові акції протесту будуть заважати громадянам відпочивати під час новорічних свят. Заборона влади не завадила людям з усіх куточків країни зібратися на всенародному вічі 1 грудня.

За різними оцінками, в той день на вулиці Києва вийшло від 500 тисяч до 1 мільйона людей, щоб висловити своє невдоволення чинною владою.

Початком Всенародного віча стала хода величезної колони людей, які скандували «Слава Україні!» і «Зека геть!». Вся колона від парку Шевченка попрямувала до Майдану Незалежності, який напередодні був окупований міліцією. Міліція поспішно покинула Хрещатик, тому мітингувальники безперешкодно зайняли приміщення Київської міської державної адміністрації, Будинок профспілок і весь Майдан Незалежності.

На всенародному вічі вимагали відставки уряду Азарова, а також притягнення до відповідальності силовиків, винних у розгоні демонстрантів. У цей день створили Штаб національного опору і нове наметове містечко.

Крім того, на вічі лідери політичної опозиції оголосили про новий план революції: 5-ти денний загальнодержавний робочий страйк і блокаду центру Києва.

Деякий час заворушень не спостерігалося, але коли велика група мітингувальників спробувала потрапити до Адміністрації Президента, натрапила на силовиків, які перекрили вулицю Банкову з боку вулиці Інститутської.

Штурм із використанням каменів і світло-шумових гранат почався після того, як невідомі в масках підігнали до міліцейської кордоні екскаватор.

Силовики почали наступ не відразу, а спочатку лише пасивно оборонялися. Але після наступальних дій «Беркуту» постраждала велика кількість активістів та журналістів.

У цей день також була зафіксована спроба повалити пам'ятник Леніну в центрі Києва, яка не увінчалася успіхом. Силовикам тоді вдалося захистити пам'ятник від мітингувальників.

Варто відзначити, що в цей день зібралася велика кількість людей на мітингу не тільки в Києві, а й інших містах України, зокрема Львові, Харкові, Одесі.

50 тисяч осіб мітингували у Львові проти влади

Народне віче на Приморському бульварі в Одесі стало наймасовішим зібранням за весь час Євромайдану в місті.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ