Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

Не зважаючи на те, що текст договору депутати побачили в очі лише під час засідання сесії і вдавали щире обурення цим, вони таки віддали за нього 49 голосів.

Як йдеться в документі, Львівська міська рада зобов’язується здійснити проект рекультивації, враховуючи збільшення території сміттєзвалища протягом року; погодити відкоригований проект рекультивації з Малехівською сільською радою; здійснювати заходи із стабілізації схилу сміттєзвалища; здійснювати приймання ТПВ виключно для реалізації заходів із стабілізації схилу та рекультивації сміттєзвалища; провести повну рекультивацію сміттєзвалища за чотири роки із застосуванням сучасних підходів та методів; забезпечити відведення інфільтратів та очищення збірників протягом 1,5 року; відшкодувати Малехівській сільській раді шкоду, зумовлену забрудненням і засміченнями земельних ресурсів внаслідок зсуву сміття 30.05.2016р.; влаштувати суцільну огорожу навколо сміттєзвалища; влаштування цілодобового відеоспостереження  по периметру огорожі; здійснювати моніторинг стану сміттєзвалища протягом 15 років.

У свою чергу Малехівська сільська рада повинна не перешкоджати у проведенні вищезгаданих заходів і надати міськраді у постійне користування дві земельні ділянки, загальною площею більше 3,5 га.

Також договором передбачено, що Львівська міська рада повинна протягом двох років збудувати школу у Малехові, передбачивши на це 19 млн грн; надати субвенції Малехівській міськраді на будівництво каналізації, ремонт доріг, будівництво центрального водопроводу, амбулаторії сімейного типу, реконструкції адмінбудинку. Також договором передбачено звільнити жителів Малехова від оплати за водопостачання та щорічно надавати субвенції на оздоровлення дітей у 600 тис. грн упродовж 15 років. 

Документом передбачені і санкції. Як пояснила начальник юридичного управління ЛМР Гелена Пайонкевич, будь-яке невиконання договору потягне за собою його розірвання сільрадою в односторонньому порядку.

Депутат Тарас Чолій поцікавився, чому чиновниця мовчить про штраф у 50 млн грн за невиконання умов договору. «Цим договором ми просто закріплюємо наш обов’язок», - зазначила Пайонкевич.

Водночас «свободівець» Маркіян Лопачак наголосив, що проект договору ще сирий, його можна б було погодити на бюджетній комісії, а не відразу виносити на сесію. Депутат зауважив, що щоразу такі важливі документи чомусь виносять майже насамкінець.

«Питання до Садового, навіщо такі важливі речі вносити без попередніх погоджень, кулуарно? Хто готує такі важливі ухвали безруко і виносять на розгляд, коли нема міського голови? Чого нема представників Малехова? Потрібно врахувати їхню думку», - обурився депутат.

Водночас, коли слово надали жительці  Малехова Галині Денько, вона виголосила: «Досить нас засипати золотом. У нас діти хворіють, а ви говорите про школу. Про трагедію ми вас попереджали ще перед «Євро 2012». Школа у Малехові є. Вона розвалена, з неї забрали плити і про неї не хочемо говорити. Як можна говорити про мільйони, коли в тебе вдома хвора дитина? Зараз питання не у виділенні грошей на сільську раду. Чому ви не запросили малехівську сільського голову? Він нас запевняв, що нічого не знає про ніякий договір», - заявила жінка.

Вона, що бюджет Малехова й так не малий – 13 млн грн. Краще зробити дегазацію сміттєзвалища, рекультивацію, а не засипати золотом, створюючи при цьому конфлікт між селами, які також страждають від Грибовицького смттєзвалища.

До слова, документ виглядає, як підкуп селян: ми вам гроші та інші  блага, а ви нам не заважайте й далі вивозити сміття у Грибовичі. Однак відповідний договір має також підтримати Малехівська сільська рада.

ІА "Вголос": НОВИНИ