Про це ЛІГАБізнесІнформ повідомили Українському клубі аграрного бізнесу (УКАБ).
Так, в кінці вересня ціни на м'ясо збільшилися на 3-5 грн./кг залежно від регіону і виду м'яса, - повідомила виконавчий директор УКАБ Єлизавета Святківська.
Таке зростання, за її словами, обумовлене, насамперед, подорожчанням худоби в живій вазі, що пов'язано з використанням для відгодівлі фуражного зерна, придбаного вже за вищими цінами, ніж двома-трьома місяцями раніше.
Так, найбільш помітно подорожчала яловичина, що пов'язано зі скороченням поголів'я худоби та пропозиції її на забій, а також відсутністю конкуренції з боку імпортерів. За даними моніторингу ринку м'яса і м'ясопродуктів УКАБ, на 21 вересня за биків понад 400 кг вже платили 14,5-15 грн / кг, тоді як на початок вересня ціни не перевищували 13 грн / кг. Яловичина вищого гатунку станом на 21 вересня подорожчала до 47 грн / кг з 42 грн / кг (оптова ціна) на початок місяця.
Менш помітно змінилися ціни на ринку свинини, чому сприяло надходження імпорту напівтуш з Європи за ціною 23-24 грн / кг (категорія Е). Аналогічна українська свинина досягає в ціні 33 грн / кг, - повідомила експерт. "Імпортне сировину дозволило призупинити зростання цін на українську свинину, але збільшення виробничої собівартості спричинить за собою як перегляд цін, так і зниження темпів зростання поголів'я свиней", - вважає Є. Святківська.
На початку вересня Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (FAO) повідомила, що ціни на м'ясо в серпні на світових ринках зросли до найвищого рівня за останні 20 років.
ІА "Вголос": НОВИНИ