[media=155913,155914] 

Прокурори, лікарі та керівники дитячих будинків показали, як виснажені молоді люди нидіють в дитбудинках протягом багатьох років, пише Guardian. Деякі підлітки важили всього лише 15 кг, а один 20-річний - 11,5 кг.

Влада почала розслідування того, як діти опинилися в такій загрозливій для життя ситуації. Прокурори кажуть, що діти стали жертвами зневажливого поводження і недоїдання, і що кілька директорів дитячих будинків були звільнені.

В інтернатах тим часом заперечують, стверджуючи, що фізична «крихкість», є наслідком психологічних проблем.

«Ці діти ніколи не ходили. Вони постійно перебувають у ліжку. Вони не мають м'язів, - сказала директор притулку «Червень», Елла Борисова. - Їх ноги покриті лише шкірою. Така дитина ніколи не буде стояти, і ходити з або без ентерального [лікувального] харчування. Таким чином, головне, що ця дитина чиста, суха, нагодована і вчасно отримує медичну допомогу ».

Скандал вибухнув, коли педіатр одного з постраждалих установ запросив журналістів на благодійний футбольний матч, щоб зібрати гроші на спеціальне харчування для дітей-сиріт. «Ентеральна» їжа - це харчування, призначене для пацієнтів зі зниженою масою тіла, яке часто вводять через трубку безпосередньо в шлунок.

Фотографії «виснажених» дітей одного з дитячих будинків Мінська, опублікованих в інтернеті - журналі IMENA - шокували людей. У журналі розповіли, що одна 20-річна жінка важила 11.5 кг - нормальну вагу 2-3-річної дитини.

Читачі порівнювали ці зображення з фотографіями жертв нацизму військового часу. «Як ніби ви знаходитесь в Бухенвальді», - говорив один коментар. «Як це може бути, що в центрі Європи в 21 столітті немає належного харчування для хворих дітей?», - запитував інший читач.

Відповідей, схоже, немає. Деякі дитячі будинки заявили, що діти схудли від звичайної їжі, так як ентеральна їжа дуже дорога і не фінансується державою. Інші інтернати заявили, що навіть при ентеральному харчуванні діти не мали б нормальної статури.

Заступник директора іншого притулку, Марина Федоренчик, сказав: «Ці діти будуть знаходиться в інтернаті до кінця свого життя. Більшість з них надійшли на усиновлення при народженні. Всі вони володіють вродженою розумовою неповносправністю в поєднанні з важкою формою церебрального паралічу або інших вроджених патологій ».

У тих випадках, коли дитячі будинки отримували спеціальне харчування для своїх дітей, поліпшення були помітні. Але педіатр призначав спеціальне харчування формально, так як установи не могли його купити за державні гроші.

Це стало можливим лише після детального медичного обстеження дітей. Проте, лікарні, відповідальні за це, не звертали належної уваги на дітей, які, на їх погляд, не мали майбутнього, сказали чиновники. Бюрократичні тупики не допомогли ситуації.

Місцеві лікарі не змогли привернути увагу влади і державних чиновників. Олексій Момот, педіатр в одному з дитячих будинків Мінська, намагався зібрати гроші для спеціального харчування через пости на Facebook. «Ми намагалися організувати фестиваль, але ніхто не прийшов», - сказав він.

Прокуратура повідомила місцевим ЗМІ: «Основне порушення закону полягало в тому, що діти були позбавлені необхідного лікувального харчування не тільки в Мінському дитячому будинку, але і в інших дитячих будинках». Два директори дитячих будинків були звільнені, а третій отримав догану.

Один директор дитячого будинку, В'ячеслав Климович, списав все на психологічний стан самих дітей. «Причина, чому вони не розтовстіли, полягає не в недостатності харчування, а в їх психіці».

Павло Бурикін, педіатр, сказав, що потрібно змінювати ставлення до таких дітей. «Ми можемо допомогти будь-якій дитині, якщо наша головна мета полягає в тому, щоб поліпшити якість життя», - сказав він.

Анна Горчакова, директор дитячого хоспісу, вважає, що скандал виник не тільки через погане управління, а й з-за суспільних відносин до важкохворих дітей. «Їх годують, доглядають за ними, але їх розглядають, як рослини», - сказала вона.

ІА "Вголос": НОВИНИ