2 вересня 2016 року депутат Львівської обласної ради від ВО «Свобода» Ольга Шайдулліна звернулася до прокурора Львівської області Юрія Квятківського та директора Львівського територіального відділення НАБУ Тараса Лопушанського з вимогою вжити належних заходів реагування щодо зловживання міським головою Бродів Анатолієм Белеєм службовим становищем шляхом організації для наближених осіб безоплатного набуття у власність земельних ділянок.

«Показовим при цьому є рішення Бродівської міської ради від 14 липня 2016 року, яким надано дозвіл Роксолані Белей на виготовлення детального плану території земельної ділянки площею 0, 30 га в місті Броди по вулиці Залізничній, 40 для будівництва багатоквартирного житлового будинку. Зазначу, що Роксолана Белей є невісткою міського голови і дочкою заступника міського голови. Також вказана у рішенні земельна ділянка площею 0, 30 га сформована шляхом об'єднання трьох окремих ділянок по 0, 10 га, що раніше були надані безоплатно у власність трьом громадянам з цільовим призначенням щодо кожного з них - для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд. При цьому одним із зазначених громадян була дружина заступника міського голови, а двоє інших виступили, на думку громади міста Броди, підставними особами, які в подальшому відчужили свої ділянки на користь родичів «мера», - зазначила Ольга Шайдулліна.

Також депутат переконана, що рішення міської ради за 14 липня є у цій схемі міського голови ґрунтом для зміни в подальшому цільового призначення цієї ділянки на землю для будівництва багатоквартирного житлового будинку з метою продажу чи здачі в найм квартир, тобто для комерційного призначення.

«Зрештою, у власності однієї особи опинилась велика інвестиційно приваблива земельна ділянка, чим завдано збитків місцевому бюджету. Насторожує нехарактерне та швидке виготовлення детального плану, його громадського обговорення та затвердження на сесії міської ради. Так, 14 липня 2016 року на черговій сесії міської ради було надано дозвіл Роксолані Белей на виготовлення детального плану території земельної ділянки, а вже 16 серпня готовий детальний план було затверджено, як переконана громада, на спеціально скликаній для цього позачерговій сесії. Адже всі інші питання цієї позачергової сесії абсолютно не були нагальними до вирішення, а скоріше включені для маскування рішення щодо затвердження детального плану території скандальної земельної ділянки», - зазначила Ольга Шайдулліна.

Також, за словами свободівки, всі із зазначених вимог закону щодо проведення громадських слухань керівництвом Бродівської міської ради залишились не виконаними, що вказує на явну імітацію проведення так званих громадських слухань щодо відповідного детального плану.

Як зазначила Ольга Шайдулліна, в опублікованому тижневиком «Броди вечірні» від 19.07.2016 року повідомлено «Про врахування пропозицій громадськості у проекті містобудівної документації» як і у всяких інших загальнодоступних ЗМІ, там зовсім відсутня інформація, зокрема, щодо прогнозованих правових, економічних та екологічних наслідків розроблення містобудівної документації, про склад та зміст цієї документації, її основні техніко-економічні показники, графічні матеріали, відомості про її замовника та розробника.

«Зазначені обставини вказують на ознаки зловживання міським головою та владою службовим положенням шляхом маніпуляцій з волевиявленням депутатського корпусу задля досягнення своїх корисливих цілей, попри завдання цим шкоди суспільним інтересам», - зазначила Ольга Шайдулліна.

З огляду на викладене, Ольга Шайдулліна звернулася до прокурора Львівської області Юрія Квятківського та директора Львівського територіального відділення НАБУ Тараса Лопушанського з вимогою забезпечити перевірку викладених обставин на предмет порушення Бродівським міським головою обмежень, встановлених статтею 22 Закону України «Про запобігання корупції» щодо зловживання владою службовим положенням при вирішенні міською радою земельних питань та вжити, за наявності підстав, належних заходів реагування.

Нагадаємо, що 31 серпня 2016 року депутат Львівської обласної ради від ВО «Свобода» Михайло Нискогуз звернувся до прокурора Львівської області Юрія Квятківського та директора Львівського територіального відділення НАБУ Тараса Лопушанського з вимогою вжити належних заходів реагування щодо порушення Бродівською міською радою права першочергового надання земельних ділянок українським бійцям.

ІА "Вголос": НОВИНИ