Чехія обмежує можливість навчання росіян в університетах за технічними спеціальностями, посилаючись на санкції, прийняті Європейським Союзом у відповідь на розв'язану Росією війну в Україні.

Про це пише Deutsche Welle

«Ці санкції засновані на постановах Ради ЄС (№ 833/2014, № 692/2014, № 2022/263 і № 765/2006), що забороняють надання технічної допомоги фізичним і юридичним особам і організаціям з перерахованих країн. Відповідно до думки комісії, надання вищої освіти та підтримка прикладних досліджень, серед іншого, можуть вважатися технічною допомогою», – заявила заступниця міністра освіти Радка Вільдова в листі чеським університетам.

Зазначається, що таким чином кілька сотень російських і білоруських студентів, що навчаються на технічних спеціальностях в чеських університетах, будуть змушені припинити навчання або змінити предмет.

При цьому видання зазначає, що університети в Чеській Республіці мають академічну автономію, а тому Міністерство освіти Чехії може тільки рекомендувати, з яких курсів слід виключити російських студентів.

Водночас, як повідомляє новинний сервер «Aktuálně.cz», університети попередили, що вони «ризикують втратити свій міжнародний авторитет», якщо не будуть дотримуватися санкцій.

Тому деякі вузи шукають способи, як вчинити з російськими студентами. Наприклад, Чеський технічний університет (CTU) у Празі запропонував їм можливість подати заявку у формі листа до ректорату, в якому вони дистанціюються від війни росії проти України. З цими листами вони можуть звернутися до фінансово-аналітичного управління при Мінфіні Чехії (FAU) за дозволом на продовження навчання.

Читайте також:

Польща збудувала паркан на кордоні з білоруссю

У Румунії зійшли з рейок 15 українських вагонів, які перевозили зерно (фото)

Ядерна загроза: окупанти вимагають осушити охолоджувальні басейни на ЗАЕС

 

ІА "Вголос": НОВИНИ