Безсмертний: Текстовий звіт Bellingcat – це фінальна точка чи підготовчий етап до наступного розкриття.

"Дискусія з приводу того, чи була операція – безпідставна, бо операція проводилась. Зверніть увагу на долю Василя Бурби і тих офіцерів, які проводили цю операцію, які займалися рекрутингом, супроводом людей в Білорусі і підготовкою подальшої операції. Вони або перебувають під охороною інших посольств і інших держав – тільки не України, або переховуються. Бо вони постійно перебувають під загрозою вбивства".

Таку думку у прямому ефірі проєкту «Говорить великий Львів» на телеканалі NTA висловив Роман Безсмертний, представник у політичній підгрупі на Мінських переговорах (2015-2016 років).

Зрив операції чітко зафіксований за датами, всі учасники процесів відомі, а ключова особа, яка прийняла рішення і вийшла на зовнішній контакт – це був Президент Зеленський.

«Він ухвалював рішення. У такому випадку в його діях, про що він сам зізнався, є ознаки державної зради», - вважає екс-представник на Мінських переговорах.

Майбутнє слідство, вбачає Безсмертний, має перевірити версії щодо керівника офісу і щодо тих, хто брав участь у нарадах.

«Дуже важливо розуміти: текстовий звіт «Bellingcat» – це фінальна точка, чи підготовчий етап до наступного розкриття всього того, що вдалося дізнатися під час розслідування? «Bellingcat» – це не прокуратура, не СБУ, не ГУР Міноборони, не служба зовнішньої розвідки, не тимчасова спецкомісія ВРУ. Це розслідувачі – працюють і дізнаються легальні факти.

Якби Зеленський і його оточення йшло шляхом зупинки операції, Бурба залишився б на посаді, його і всю команду, яка готувала операцію, було б нагороджено і ніяких витоків не було б. Тому що це честь будь-якої розвідки, навіть у випадку негативного результату залишити інформацію при собі. А те, що сталося, чітко свідчить – в діях вищого керівництва держави є ознаки кримінального злочину, який кваліфікується як державна зрада», - констатував Безсмертний.

Нагадаємо, як писав "Вголос", згідно з висновками розслідувачів з «Bellingcat», українські спецслужби дійсно працювали над планом затримання військових злочинців з ПВК «Вагнер». Понад те, президент Зеленський знав про операцію та дав згоду на її проведення, попри те, що раніше публічно це заперечував. 

ІА "Вголос": НОВИНИ