У Франції в передмісті Гренобля – Ла-Вільнев, сталася пожежа в багатоповерхівці на четвертому поверсі.

Як пише ВВС, в квартирі були замкнені самі двоє братів 3-х і 10-ти років. Спроби відчинити двері квартири були марними – вони надто набрякли від жару вогню і брати опинились у пастці.

Вони плакали біля вікна, на висоті 15 метрів, задихаючись густим чорним димом, що вився за ними. Ліворуч полум’я вирувало від килиму, накинутого на перила балкона.

Спочатку троє чоловіків – Хечмі, Валід і Лукас – безрезультатно намагалися змусити хлопців відчинити двері. Назовні чекали ще четверо чоловіків – Еліас, Гелорд, Мусіне і Білал.

Чоловіки навіть не були знайомі між собою.

Натовп в паніці завмер від драми, що розгорталася перед ними. Мусін запитує, чи хтось знає ім'я старшого хлопчика.

«Софіан», – відповідає хтось.

Чоловіки телефонують до Софіана, кажучи йому, що вони з братом повинні стрибнути. Гелорд кричить, що молодшому хлопчикові потрібно йти першим. Софіан повинен його скинути.

10-річний вагається. Він дивиться на землю. За ним дим загус; балкон горить ще лютіше.

«Краще зламати руку чи руку, ніж згоріти вдома», – крикнув Хечмі.

Софіан хапає брата Солеймана і вивішує його за футболку з вікна. Але він не відразу відпускає. Він дивиться вниз, перевіряючи, чи готові чоловіки.

Софіан відпускає Солеймана і трирічний хлопець, стукнувши ногою об підвіконня, перекидається так, що летить вниз головою.

Мусіне вдається зловити його за допомогою грудей, Хечмі – плечима. Ззаду Білал допомагає Мусіне підготуватися до удару. Троє чоловіків падають на землю.

Всі рятівники виявились мігрантами. Мусіне Сбіті переїхав із Марокко, Гелорд Мусумар – із Демократичної Республіки Конго. Двоє наймолодших чоловіків, Лукас Рейзмівес та Валід Атумані, побачили полум'я із сусідніх житлових будинків. 25-річний студент з Коморських островів Валід, Лукас – 19-річний румунський будівельник, Хечмі Селмі родом з Тунісу, Еліас Бен Талеб – алжирець.

Разом їм вдалося втримати дитину – хлопчик був у безпеці.

У Хечмі різко заболіла спина і він був занадто поранений, щоб допомогти з другим порятунком, а решта чоловіків повертаються на своє місце.

Десятирічний Софіан набагато більший і важчий за свого брата. Мусін, колишній офіцер сил безпеки з Королівського палацу в Рабаті, піднімає очі і намагається оцінити – близько 40 кілограмів. Він знає, що силу удару буде набагато важче поглинути.

Гелорд і Мусін зафіксувалися руками, щоб прийняти удар.

Софіан вилазить через відчинене вікно, сідає на підвіконня, повисає на руках і відпускає їх.

Його права нога б'є Мусіна, а ліва – Гелорда. Обидва потрапляють під удар. Мусін кричить від болю. Кістка на його зап'ясті виглядає деформованою. Гелорд розуміє, що зламав великий палець. Валід зламав зап'ястя, Лукас руку, а Білал зламав палець.

Але Софіан не постраждав!

«Він приземлився нам прямо в обійми», – говорить Валід. Еліас плаче з полегшенням. «Двоє дітей не постраждали – це диво», – розмірковує він.

«У нас не було багато часу, щоб обговорити і вирішити, все робилося за інстинктом», – додає Мусін.

Місцеві ЗМІ оголосили рятівників героями.

Хлопців врятувала група іммігрантів із району насильницьких заворушень, що викликало антиіміграційну промову тодішнього президента Франції Ніколя Саркозі.

Він закликав жителів іноземного походження, які погрожують поліції, позбавити громадянства.

Згодом тут було зведено «нове місто», з красивими будівлями. Комплекс, що розташований у лісистому парку площею 14 гектарів, поруч велике озеро та вид на гори.

Поранення семи людей, які спіймали хлопців, були в деяких випадках серйозними, а деяким із чоловіків потрібна була операція.

І більшості потрібна підтримка психолога, організованого національною організацією з підтримки жертв та міською радою Гренобля.

Ельяс, батько трьох дітей, який покинув Алжир 20 років тому під час громадянської війни, каже, що досі згадує той випадок. «Діти кричать, дим, полум'я, воно постійно палахкотить. Як тільки я бачу або відчуваю запах диму, мене негайно переносить до цієї трагедії».

Мер Гренобля Ерік Піолле визнав цей дух громади у дописі про порятунок на своїй сторінці у Facebook.

«Рука об руку вони дозволили двом малим вийти з цієї трагедії неушкодженими. Вірні традиції ... взаємодопомоги в Греноблі, особливо міцні у Ла-Вільнев цілий рік, як ми бачили під час блокування ... разом вони змогли врятувати дітей », – написав він. Через десять днів після пожежі Піолле вручив семи чоловікам, які постраждали внаслідок рятувальних заходів, почесні медалі в мерії.

Але лише шість із них мали свої медалі, окрім Білала, який був мігрантом без документів. Він прибув до Франції у 2018 році і спав у друзів, виконуючи різні роботи.

Ерік Піоле також нагородив колективною медаллю інших жителів, які не постраждали під час порятунку, але тим не менше допомогли або спробували це зробити.

Потім хлопчиків доставили до лікарні, щоб перевірити стан здоров’я, і було розпочато розслідування, чому батьки залишили їх зачиненими у своїй квартирі наодинці.

За словами прокурора Гренобля, батько виїхав на роботу, а мати дітей, Рачіда, ще не повернулася з походу по магазинах.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ