Сліди ведмедя, який першим пробудився з зимової сплячки, зафіксували у Національному природному парку «Сколівські Бескиди» на Львівщині.

Як повідомив «Вголосу» начальник відділу природокористування та відтворення екосистем парку «Сколівські Бескиди»  Іван Лепесевич, всього у парку мешкають 27 ведмедів. Це і дорослі, і маленькі, що народилися ще минулої зими. Проте всі вони ще перебувають у зимовій сплячці.  

ведмеді
Кожного року у парку народжуються ведмежата

«Зараз ми зафіксували слід одного ведмедя. Скоріш за все це – самець. Він вийшов зі свого барлогу та перейшов через річку і пішов по лісі в пошуках їжі. Можливо, ще вкладеться спати. Хоча, якщо буде потепління, то - ні», - каже Іван Лепесевич.

Фахівець зауважив, що в Сколівських Карпатах все ще високий сніг, до метра, а в деяких місцях і вище. Позаяк парк займає велику територію, то в низинах він починає танути. То ж клишоногі починають прокидатися. Оскільки зараз немає рослин, якими ведмеді могли б поласувати, то вони будуть полювати на звірину. А також можуть бути небезпечними для людини.  

ведмідь
Сліди ведмедя, який бродить у пошуках їжі

Іван Лепесевич також розповів, що минулої зими ведмеді неохоче вкладалися спати, дуже швидко пробуджувалися та бродили лісом. А ось цієї зими всі залягли в зимову в сплячку. І фахівці за зиму не зафіксували жодного сліду ведмедя.

«Оце тільки позавчора ми з’ясували, що один вже прокинувся. Щодо інших, то, очікуємо, що вони спатимуть до березня, а то й довше», - каже він.

Нагадаємо також, як повідомляв «Вголос», у парку «Сколівські Карпати» мешкають два товариські зубри, які приходять до людських осель поласувати сіном та поспілкуватися.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ