Два старих зубри, які мешкають у Сколівських Карпатах, та яких вигнали зі стада, приходять до людських помешкань, шукаючи не так їжі, як спілкування.

Про це «Вголосу» повідомив директор Національного природного парку «Сколівські Бескиди» Василь Приндак.

Так, за його словами, нещодавно у Майданському лісництві в черговий раз зубри навідалися в околиці села Майдан та у село Довге-Гірське.

«Це старі зубри, яких до нас колись завезли з зоопарку. Вони не бояться людей. Навпаки, вони потребують спілкування, адже основні стада їх вигнали. Якби вони були зовсім дикими, то ховалися б у лісі. А ці – потребують товариства, нехай і людського», - каже він.

Василь Приндак говорить, що тварин у парку підгодовують. Проте старі зубри, наївшись на полонині, все одно навідуються до людей та ласують сіном, яке господарі заготовили для своєї худоби, обгризають молоді пагони плодових дерев.

зубри
Старі зубри у Сколівських Карпатах мають що їсти. А ось спілкування їм бракує

За його словами, господарі в селах намагаються відігнати зубрів від своїх осель. Проте тварини не надто зважають на крики людей і йдуть геть тільки, коли самі того хочуть. Рогаті побоюються тільки собак. Тому лісники переживають, що сполоханий собаками зубр може побігти й наробити шкоди, як от покалічити дитину, яка трапиться на його шляху.

«Зубри досить спокійні. Але якщо їх спровокувати, то вони можуть  повестися агресивно. Вони ж дуже великі», - каже директор парку.

Тому, за його словами, в парку сподіваються на виділення коштів з обласного бюджету для створення вольєру, де би ці два стареньких зубри могли мешкати. А туристи б мали гарну забаву – безпечне милування тваринами зблизька.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», у Сколівських Карпатах мешкає два стада зубрів. Але жодне з них не прийняло  двох старих самців, які блукають самотньо коло людських осель.

ІА "Вголос": НОВИНИ