Проєкт щодо ситуації з правами людини в тимчасово окупованому Криму схвалили в комітеті Генасамблеї ООН.

У документі вперше зафіксували підтримку Кримської платформи.

Про це повідомив на власній сторінці в соціальних мережах керівник Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Кулеба повідомив, що нещодавно завершився 3-й комітет Генасамблеї ООН. У проєкті підтримали Кримську платформу та закликали Росію звільнити політв’язнів та забезпечити права кримськотатарського народу.

Міністр зазначив, що резолюцію схвалять на грудневій сесії ГА ООН.

Кулеба подякував країнам-членам ООН, які підтримали важливий проєкт. Його схвалення дозволить консолідувати міжнародну підтримку України на шляху до повернення окупованих територій.

У назві резолюції статус Криму відобразили як тимчасово окупованого півострова. Також у проєкті зазначається, що численні навчання російських військових та їх перебування в Криму ускладнюють забезпечення прав цивільного народу.

Відповідальність за забезпечення питною і прісною водою мешканців півострова покладено на Росію. Засуджується і переміщення природних і культурних цінностей України, розміщених в Криму.

Як писав «Вголос», у 2021 році різко зріс експорт товарів секретних категорій (літаків, ядерних матеріалів, зброї та боєприпасів) з Росії до країн НАТО.

Також ми повідомляли, Росія потрапила в «чорний список» США зі свободи віросповідання. США і надалі відстоюватимуть свободу релігії або переконань у світі. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ