Прес-секретар російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що «не виключає провокацій» на російсько-українському кордоні.

Про це повідомляє ТАСС.

Пєсков прокоментував інформацію української, американської та європейської розвідки щодо концентрації російських військ на кордоні з Україною і небезпеку військового вторгнення.

Він назвав ці дані «істерикою» і звинуватив США у тому, що відбувається. Пєсков також заявив, що «не можна виключати» можливі провокації, які нібито можуть стати приводом для звинувачення Росії у нападі на Україну. 

«Ця істерика нагнітається штучно. Звинувачують (Москву - ред.) у якійсь незвичайній військовій активності на нашій території ті, хто пригнав свої збройні сили через океан. Тобто Сполучені Штати Америки. Ну, це не зовсім логічно і не зовсім пристойно», - прокоментував Пєсков.

Він також попередив, що спроби силового повернення окупованих територій можуть мати серйозні наслідки для України.

«Україна, швидше за все, добивається чергової спроби розпочати силове вирішення своєї власної проблеми. Добивається цього, швидше за все, під прикриттям тих самих навчань НАТО, кораблів НАТО у Чорному морі, американських, британських солдатів у регіоні, яких стає дедалі більше», - додав речник.

Контекст

Напередодні очільниця Національної розвідки США Авріл Гейнс прибула в Брюссель та заявила про опубліковані розвіддані США щодо можливого військового вторгнення Росії в Україну.

Згідно зі звітом американської розвідки, Путін розчарований мирним процесом, ініційованим Францією та Німеччиною в 2014 році після окупації Росією Криму і початку бойових дій на Донбасі.

У свою чергу, керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що Росія сконцентрувала понад 92 тис. військовослужбовців біля кордонів з Україною, і готується атакувати до кінця січня–початку лютого.

Буданов зазначив, що припущення американської та української розвідки щодо часу можливої російської атаки дуже схожі: “Наші оцінки майже такі ж, як і у наших американських колег”. Йдеться про кінець січня або початок лютого 2022 року.

ІА "Вголос": НОВИНИ