У Львівській міській раді найближчим часом можуть з'явитися шість нових вакансій старост.

Про це повідомив начальник управління «Секретаріат ради» ЛМР Юрій Лукашевський у фейсбук.

Так, нові посади можуть з'явитися у таких старостиних округах:

  • Винники (21560 мешканців)
  • Лисиничі + Підбірці (5188 меш.)
  • Дубляни + Ситихів + Малі Підліски+ Малехів (15890 меш.)
  • Північний старостинський округ (8 сіл) - Великі Грибовичі + Малі Грибовичі + Збиранка + Гряда + Воля-Гомулецька + Зашків + Зарудці + Завадів (6363 меш.)
  • Брюховичі (6315 меш.)
  • Рудно + Рясне-Руське + Підрясне (10342 меш.)

Відповідний проект ухвали розробила робоча група, до складу якої увійшли представники усіх фракцій. Виходили з логіки, що посада старости передбачає високу заробітну плату (близько 50 тис.грн.) тож навантаження і коефіцієнт корисної дії має бути відповідним.

Що робитиме староста?

Виділяю три ключові функції:

  1. Реалізація та супровід складних та вкрай важливих для громади проєктів. До прикладу, вирішення питання водопостачання в Дублянах чи Рудно, будівництво школи та ДНЗ в Малехові чи Лисиничах і т.д.
  2. Сприяння збільшенню надходжень до міського бюджету від старостинського округу. Ініціювання продажі землі чи майна на аукціоні, сприяння у створенні робочих місць і т.д.
  3. Комунікація із мешканцями і допомога їм у вирішенні складних та нетипових питань.

Який вплив матимуть мешканці на обрання кандидатури старости?

Закон передбачає, що кандидатуру старости може висунути лише міський голова. Проте така особа має обов'язково здобути підтримку мешканців свого округу (зібрати підписи від 10 до 20% виборців) та міської ради.

Нагадуємо, окружний адміністративний суд  м. Києва (ОАСК) частково задовільнив позовні вимоги дублянських активістів до Кабміну та вирішив “виключити Дублянську територіальну громаду Жовківського району зі складу Львівської територіальної громади з адміністративним центром у м. Львів”. Відповідну ухвалу суд оголосив 22 вересня 2021 року. 

Як раніше писав «Вголос», схоже рішення на користь виключення зі складу Львова було ухвалене стосовно Малехова. 

Читайте більше новин від ІА Вголос за посиланнями:

ІА "Вголос": НОВИНИ