У ендоскопічному відділенні Львівської обласної клінічної лікарні відкрилася гібридна (рентген-ендоскопічна) операційна.

Ми йшли до цього більше року і сьогодні з гордістю можемо сказати, що все вдалося. Відтепер наші пацієнти матимуть змогу отримувати високоспеціалізовану якісну медичну допомогу у безпечних умовах”, - сказав на відкритті операційної генеральний директор лікарні Михайло Гичка.

Завідувач відділення ендоскопії обласної клінічної лікарні Назар Була каже, така операційна дасть змогу робити оперативні втручання на стравоході, шлунку, дванадцятипалій кишці, жовчевих протоках та панкреатичній протоці без будь-яких розрізів на тілі.

 “Оперативне втручання робиться через ротову порожнину. Це можливість видалення пухлин, поліпів, сторонніх тіл, міотомії (розсічення м'язів -ред.), проведення баріатричних операцій. Ми зможемо робити операції з допомогою ендоскопу, але використовуючи  і рентген-обладнання для контрастування внуштрішньо-протокових ділянок кишково-шлункового тракту,  тому операційна і називається гібридною”,  - зазначає Назар Була.

Відкриття нової операційної

Ярослав Савицький, головний експерт з ендоскопії департаменту охорони здоров’я ЛОДА розповідає, що багато років Львівська Обласна Клінічна лікарня потребувала такої операційної.

Я радий за своїх колег. Це дасть нам  змогу  вивчати і впроваджувати нові методики ендоскопічних операцій”, - зазначає Ярослав Савицький

І додає, що малоінвазивні ендоскопічні операції, які можна робити в амбулаторних умовах, роблять у Львівському обласному діагностичному центрі. Але була потреба, щоб такі оперативні втручання робили й в стаціонарах.  Зараз у Львові ендоскопічне відділення з двома операційними працює у лікарні швидкої медичної допомоги.

Здорова конкуренція між медичними закладами буде йти тільки на користь нашим пацієнтам. Це добре надбання для нашої львівської медицини, яка має стати центром в Західній Україні  по ендоскопічній хірургії та ендоскопії», підсумовує експерт.

В Україні таких операційних близько десяти, з них дві у Львові. Вартість нової  гібридної операційної 12 млн грн. Кошти надійшли з обласного бюджету.

Нагадаємо, нещодавно у львівській лікарні ОХМАТДИТ відкрили палату родини Козловських. 

ІА "Вголос": НОВИНИ