Упродовж серпня фахівці Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, провели аналіз проб питної води у п’яти районах Львівщини. Найменший вміст йоду у питній воді виявили у Львівському районі.
Про це повідомляє пресслужба ЛОДА
Серед усіх проб води, найбільший вміст йоду зафіксували у водопровідній системі селища Славське, а також у Стрийському та Самбірському районах. Дещо гірша ситуація у Дрогобицькому та Яворівському районах: з 30 відібраних проб - 17 були в межах норми, 6 - близькі до норми, а 7 - з недостатнім вмістом йоду.
Найменший вміст йоду у питній воді виявили у Львівському районі. Лише у 5 з 15 досліджених проб води показник йоду був у межах норми. Це села Майдан та Крехів Жовківської ТГ, село Заглина Добросинсько-Магерівської ТГ, місто Винники та село Лисиничі Львівської ТГ. У всіх інших досліджених зразках визначений вміст йоду був нижчим за норму.
За інформацією Центру громадського здоров'я, найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Щоби знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.
Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти:
- морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
- білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
- морську капусту (ламінарію);
- овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
- фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
- яйця;
- молоко;
- яловичину;
- волоські горіхи
Читайте також:
Якість води на Стрийщині: стали відомі дані МОЗ
ІА "Вголос": НОВИНИ