Будівництво сміттєпереробного заводу – стратегічне питання для Львова. Яким його хочуть створити? Замість того, щоб орієнтуватися на новітні технології та використати якісні проєкти, нам будують європейський секонд-хенд.

Таку думку озвучила громадська активістка Мар'яна Куц у прямому етері «Народного Толк-Шоу» на телеканалі NTA.

 «Ми живемо у ХХІ столітті, – каже Мар’яна Куц. – І потрібно враховувати, що в Європі не використовують механіко-біологічні переробки та ще й з ручним сортуванням, бо, коли привозять машину зі сміттям, з нього важко виокремити якісний картон, якісну пляшку тощо. Це все піде на виробництво «так званого» палива. Куди повезуть відходи? Та будуть або закидати територію Пластової, або повезуть на інший полігон, бо свого ми не маємо. Садовий тішиться, що полігони приймають наше сміття, бо ми даємо їм субвенції. Але рано чи пізно це закінчиться».

Вихід із ситуації громадська активістка бачить у будівництві сучасного сміттєспалювального заводу – одного в Львівській області. І він має бути збудований за якісним проєктом і з використанням нових технологій. 

«А нам будують європейський секонд-хенд – те, що в Європі вже відкинули, бо такі заводи не виконують своєї функції мінімізувати ту кількість сміття, яка «поїде» на полігон», – вважає Мар’яна Куц.

 Нагадаємо, як писав "Вголос", у 2016 році міська рада Львова заявила про намір за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку побудувати у Львові сміттєпереробний завод. Очікувалося, що ЄБРР надасть 35 млн. євро, з яких 10 млн євро – безповоротна грантова допомога. Умови, за якими місто отримувало гранд, за оцінками фахівців, були вигідними: 20 млн євро та 6 відсотків річних, й 5 млн євро та 0,75 відсотка річних. За таких умов міський бюджет повинен буде віддавати щорічно по мільйону євро, аби погасити кредит.

Але варто зазначити, що 6 відсотків річних – це не стала величина, вона змінюється в залежності від кредитного рейтингу міста. Якщо рейтинг низький – то відсоток збільшується. Також Львів претендував на позику у 75 млн. євро від Європейського інвестиційного банку.

Поштовхом для виділення коштів, щоб Львів зміг розв'язати сміттєву проблему, стала трагедія на звалищі у Грибовичах 30 травня 2016 року, коли під завалами сміття загинуло четверо осіб – три рятувальники, які кілька днів гасили пожежу на звалищі, та місцевий працівник. Тіло останнього так і не знайшли.

Але тільки після такої трагедії міська влада оголосила про намір розв’язати питання з поводженням твердих побутових матеріалів у Львові: зайнятися сортуванням сміття, закрити та рекультивувати звалище у Грибовичах, побудувати новий сучасний полігон та сміттєпереробний завод або хоча б сміттєсортувальну станцію.

У червні 2018 року кошти нарешті надійшли. Пакет фінансування містить  13-річний кредит ЄБРР на суму 20 млн євро під гарантії міста, інвестиційний грант у розмірі до 10 млн євро від Східноєвропейського фонду енергоефективності та довкілля, а також пільговий кредит - 5 млн євро від Фонду чистих технологій.

Проте, станом на кінець 2021-го року, попори публічну обіцянку Андрія Садового збудувати завод до 2019-го року, його будівництво так і не розпочалось. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ