Церква Святого Володимира у Львові на Сихові більше не належить московському патріархату.

Згідно з розпорядженням начальника Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького, як писав «Вголос», відтепер вона належить до Львівсько-Сокальської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України).

«Вголос» поспілкувався з релігієзнавцем Тарасом Гринчишиним, аби з’ясувати що тепер зміниться для парафіян цієї церкви та у самій церкві.   

Фахівець нагадав, що церква парафії Святого Володимира виникла у Сихові після того, як її настоятеля, м’яко кажучи, попросили з іншої львівської церкви.

«Та церква, де він служив раніше, стала греко-католицькою. А ось настоятель і співробітник знайшли собі місце на Сихові: вони побудували дві різні церкви поруч», - каже Тарас Гринчишин.

Так на Сихові виникли поруч дві церкви: українська православна та православна московського патріархату.

Парафіянами московського патріархату стали переселенці з Київщини та Житомирщини, які переїхали до Львова після Чорнобильської трагедії.

Донедавна ця церква у міській раді вважалася самобудом і парафіяни ніяк не могли отримати дозволу на узаконення землі та споруди. Понад те, останнім часом ця споруда часто горіла, активісти розписували там стіни та замуровували двері.

«Нещодавно міська рада Львова виділила місце на Сихові для будівництва нової церкви. Проте котра саме з громад там будуватиметься – ще не зрозуміло. Можливо, дві церкви, які стоять поруч, об’єднаються в одну і побудують одну споруду», - каже релігієзнавець.

Також, за його словами, він не очікує нічого надзвичайного від того, що церква Святого Володимира таки вирішила відректися від московського патріархату. За його словами, батюшка не змінить рясу, тому що особливих відмінностей в одязі священнослужителів православного московського та українського патріархату немає. Як немає відмінностей у служінні.

«Хіба що тепер вестимуть службу та читатимуть Біблію українською, а не церковнослов'янською мовою», -  зауважив він.

Тарас Гриничишин також нагадав, що у Львові все ще залишаються дві церкви московського патріархату, які досі не виявили бажання відмежуватися від своїх керівників. 

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», церква Святого Володимира на Сихові ще донедавна належала до московського патріархату. І саме через це активісти неодноразово висловлювали своє невдоволення, що у Львові діє церква, чиє вище керівництво підтримує та благословляє війну росії в Україні.

Також ця церква неодноразово горіла. Проте причини загоряння досі не встановлені.

Водночас як писав «Вголос», саме московські попи допомагають російським загарбникам окуповувати українські території.  

ІА "Вголос": НОВИНИ