Про це сьогодні, 5 травня, розповів директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря під час засідання на тему: «Дорожня карта Львівської міської ради і євробанків з фінансування спорудження у Львові сміттєпереробного комплексу», передає кореспондент «Вголосу».

За його словами, у кожному районі мають бути конкретні майданчики для прийняття, перш за все, будівельних відходів та відходів електроніки. «Вже визначили конкретні земельні ділянки, єдине ускладнення – центральний регіон», уточнив він та додав: «Це світова практика. Бачили, як це ефективно працює. Не потрібно багато коштів. Єдине треба відводити належні місця площею кожної ділянки від півгектара».

Окрім облаштування цих міських центрів збору відходів, «сміттєвий» проект включає ще три основні компоненти: рекультивацію полігону у Грибовичах, будівництво сміттєпереробного комплексу та облаштування нового санітарного полігону.

«Рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища розділили на дві фази відповідно до походження джерел фінансування. Перша фінансується за кошти ЄБРР та Європейського екофонду співробітництва. В цілому маємо майже 11 млн євро на першу фазу, яка передбачає здійснення виположування схилів полігону, облаштування системи утилізації біогазу, дегазація полігону та станція очищення інфільтратів. Хочеться вірити, що у грудні 2018 року зможемо розпочати першу фазу рекультивації. Плануємо завершити до кінця 2020 року», – додав Вадим Ноздря.

Також нагадав, що для будівництва сміттєпереробного заводу визначили ділянку на вул. Пластовій, 13 та визначили переможця тендеру на проектування комплексу. А 19 квітня на сесії ЛМР депутати погодили взяття кредиту для проектування та побудови сміттєсортувального комплексу.

Чиновник розповів і про те, що облаштування нового санітарного полігону передбачене у межах фінансування від Європейського інвестиційного банку.  Передбачається 17 млн євро включно із долею міста. Розглядають його як полігон для залишкових відходів після переробки сміттєвого комплексу.

Голова постійної депутатської комісії з фінансів та планування бюджету ЛМР 6 скликання (2010-2015 рр) Яромир Самагальський на почуте відреагував таким чином: «Місто Львів взяло достатньо багато різноманітних кредитів від ЄБРР. Ще жоден зі всіх цих проектів не є закінчений до кінця. Щодо цього проекту - не йде системна робота. Шансів на ефективну реалізацію цього проекту немає».  

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ